Francie zavádí diskriminační opatření proti pracovníkům z Česka, kteří nemluví francouzsky, uvádí server

18.03.2017 19:48

Ve Francii roste počet regionů a měst, které v poslední době přijaly opatření namířené proti dočasně vyslaným pracovníkům ze zahraničí, k nimž patří i Češi. Firmy, které se chtějí ucházet o veřejnou zakázku, musí zajistit, že všichni jejich pracovníci mluví francouzsky. Píše o tom server Info.cz.

Francie zavádí diskriminační opatření proti pracovníkům z Česka, kteří nemluví francouzsky, uvádí server
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vítězný oblouk v Paříži

„Je to další diskriminace vyslaných pracovníků ve Francii. Neumíš francouzsky? Vrať se domů! Pro mě je to jen laciný populistický předvolební krok,“ řekla serveru česká europoslankyně Martina Dlabajová (ANO/ALDE).

„Klauzule Molière“ – jak se označuje opatření, které v poslední době zavádí stále více francouzských regionů, departementů a měst – upravuje podmínky veřejného zadávání zakázek ve stavebnictví, ale i v dalších oblastech, jako je například doprava. Firmy, které se chtějí zúčastnit soutěže, musí zajistit, že všichni jejich pracovníci ovládají francouzský jazyk. V překladu to znamená, že firma si pro svou zakázku nemůže najmout vyslaného pracovníka – například dělníka z České republiky, pokud neumí francouzsky, píše server.

  • Původní zdroj ZDE

Francouzské regiony krok vysvětlují potřebou zlepšit na pracovišti komunikaci a také bezpečnost. Pokud pracovník neovládá francouzštinu, nedokáže si přečíst bezpečnostní řád a další pravidla, argumentují. Nové opatření podporuje řada francouzských vládních politiků a také odbory. Najdou se ale i odpůrci, kteří za tím, podobně jako česká europoslankyně Dlabajová, vidí především politiku související s blížícími se prezidentskými volbami, které ve Francii proběhnou letos v květnu. „Je jednoduché voličům říct: Neupřednostňujme levnou pracovní sílu z východu, dejme práci našim občanům,“ cituje server Dlabajovou.

Server poukazuje na to, že nezaměstnanost se ve Francii už několik let drží kolem 10 % a průzkumy veřejného mínění dlouhodobě upozorňují na to, že nejsilnějším tématem předvolebních bojů jsou právě pracovní místa a neférová konkurence, kterou pro francouzské společnosti představují firmy ze zahraničí.

„I v mé vlastní straně (Republikáni) jsem upozornila na to, že toto opatření jde proti základním hodnotám EU,“ uvedla francouzská europoslankyně Élisabeth Morin-Chartier, která se v Evropském parlamentu řadí k lidovecké politické skupině. Před několika dny se obrátila na francouzského premiéra Françoise Fillona a v dopise, který uveřejnila na svém twitterovém účtu, upozornila na to, že z Francie do zahraničí odchází pracovat přibližně dvě stě tisíc vyslaných pracovníků. „Bylo by naivní si myslet, že tímto opatřením vyřešíme své problémy,“ citoval server slova francouzské europoslankyně.

„Jak by to v Evropě vypadalo, kdyby se další země inspirovaly? ‚Doložka Shakespeare‘ nebo ‚Doložka Čapek‘ – to by se Francouzům určitě také nelíbilo. Je to diskriminace zahraničních pracovníků a odporuje to hodnotám EU,“ dodává Martina Dlabajová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…