Francouzský levicový europoslanec zahájil hladovku. Máme dát více peněz na životní prostředí

29.10.2020 20:21

Francouzský europoslanec Pierre Larroutourou drží hladovku, aby prý upozornil na nedostatek financí věnovaných životnímu prostředí, zdravotnictví nebo politice pro vyšší zaměstnanost. Larroutourou také bojuje za zavedení daně z finančních transakcí v rámci EU. „Pokud nezdaníme spekulace, Zelená evropská dohoda je mrtvá,“ tvrdí politik.

Francouzský levicový europoslanec zahájil hladovku. Máme dát více peněz na životní prostředí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedací sál Evropského parlamentu

„Den a noc bez jídla k odsouzení skandálu: zdánlivě více peněz na klima a zdraví, málo pro zaměstnanost,“ prohlásil ke své hladovce francouzský politik, jak informoval server Seznam Zprávy. Larroutourou je v Evropském parlamentu od roku 2019, kdy byl zvolen za svoji stranu Nouvell Donne (Nová dohoda).

Europoslanec se již od svého zvolení věnuje tématům ekologie a zdravotnictví, v poslední době se výrazně angažoval ve tvoření rozpočtu Evropské unie pro období 2021–2027. Rozpočet se nakonec schválil ve výši 1 074 miliard eur s fondem obnovy ve výši 750 miliard eur. Byly kvůli tomu nutné škrty právě ve fondu pro ekologický přechod nebo zdravotnictví.

I proto Larroutourou prosazuje zavedení daně z finančních transakcí, která se řeší již od roku 2011. „Pokud nezdaníme spekulace, Zelená evropská dohoda je mrtvá,“ tvrdí europoslanec s tím, že je potřeba najít finance na ambiciózní klimatickou politiku.

Zároveň europoslanec vyzývá francouzskou vládu, aby za zavedení daně z finančních transakcí více bojovala. Navíc prý Francie prosazuje tuto daň v menším rozsahu, než v jakém ji původně navrhla Evropská komise v roce 2011. Podle dat, na která se Larroutourou odvolává, se daňovému zatížení vyhne celých 99 procent finančních transakcí.

Na Facebooku, kde o hladovce informoval, v nové skupině za jeden den přibyly miliony lidí, kteří chtějí o problému diskutovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…