Francouzský prezident Hollande prohlásil něco převratného. Putin bude překvapen

06.01.2015 11:34

Světová média si všímají vyjádření, které učinil prezident Francois Hollande v rámci včerejšího rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici. Hollande naznačil, že by dle jeho názoru mohly být sankce uplatňované vůči Rusku za určitých podmínek zrušeny.

Francouzský prezident Hollande prohlásil něco převratného. Putin bude překvapen
Foto: worldwide.com
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Francois Hollande

Britská veřejnoprávní stanice BBC uvádí, že sankce by měly být podle Hollanda zrušeny v případě, že se mírové rozhovory týkající se krize na Ukrajině přiblíží ke svému cíli. Prezident prý však neuvedl, jestli by mělo jít o sankce uvalené Evropou, Spojenými státy či Kanadou. „Ruský prezident Vladimir Putin mi osobně sdělil, že nemá v plánu připojit území východní Ukrajiny k Rusku,“ cituje BBC Hollanda a přidává i další obdobný názor vrcholného evropského politika, kterým je německý vicepremiér Sigmar Gabriel. „Chtěli jsme pomoci vyřešit konflikt na Ukrajině, ale naším cílem nemůže být dostat Rusko na kolena,“ řekl podle BBC Gabriel pro německý deník Bild am Sonntag.

celý text na BBC máte k dispozici ZDE

Hollande však zároveň ve zmíněném rozhovoru sdělil, že pokud se mírové rozhovory opět zadrhnou, sankce by měly zůstat v platnosti i nadále. Zároveň podle BBC Hollande potvrdil, že se zúčastní 15. ledna v Astaně dalšího kola mírových jednání za účasti vrcholných politiků Německa, Ruska a Ukrajiny. „Do Astany však pojedu jedině v případě, že budou jasně viditelné signály o pozitivním vývoji situace,“ konstatoval Hollande.

Samotný Hollande je však podle jiného britského média, Daily Mail, pozitivně naladěn a očekává, že v Astaně dojde k alespoň dílčí dohodě. Francouzský prezident rovněž v průběhu rozhovoru pro rozhlasovou stanici blíže rozebral, co mu řekl ruský prezident při osobním rozhovoru před měsícem, kdy se krátce setkali na moskevském letišti. „Putin chce udržet určitý vliv Ruska na Ukrajině a odmítá její vstup do NATO. Zároveň však respektuje územní celistvost země a nehodlá nadále podporovat proruské separatisty,“ cituje Daily Mail Hollanda.

celý text v Daily Mail naleznete ZDE

Německá rozhlasová stanice Deutsche Welle (DW) si zase povšimla části rozhovoru, ve které Hollande nabádá Evropskou unii, aby s Putinem i nadále úzce komunikovala. Německé médium v této souvislosti zmiňuje zničující dopady sankcí na ruskou ekonomiku a dramatickou ztrátu hodnoty rublu, který vůči dolaru oslabil o 40 %. Vedle ukrajinské krize se však Hollande zmínil také o Řecku, kde se konají parlamentní volby. Jejich pravděpodobný vítěz z řad radikální levice totiž často zpochybňuje způsob řešení ekonomické krize, který mezinárodní společenství Řecku naordinovalo.

celý text v DW v angličtině je ZDE

„Řecko je svobodná země, jejíž osud záleží pouze na řeckých politicích a voličích. Přesto by mělo Řecko dodržovat mezinárodní závazky, ke kterým se v minulých letech zavázalo,“ prohlásil Hollande a v dalším průběhu rozhovoru se pustil i do kritiky Německem prosazovaných úsporných opatření v rámci Evropské unie. „Evropa nemůže v této ekonomické askezi nadále pokračovat,“ řekl.

O Putinově ujištění Hollanda, že nehodlá východní Ukrajinu připojovat k Rusku však v americkém deníku New York Times pochybuje Andrew E. Kramer a popisuje video zveřejněné vůdcem východoukrajinských kozáků Nikolajem Kozicynem. „Video nese název Putin náš vládce a Kozicyn v něm prohlašuje, že cílem nikdy nebylo vyhlásit samostatnou Doněckou republiku. To by dle jeho názoru byla čirá utopie. Hlavním záměrem je stát se součástí Ruska. Ruského prezidenta proto kozáci dle Kozicynových slov považují i za svého vládce,“ upozorňuje Kramer.

celý text v New York Times najdete ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…