Francouzský prezident Macron navštíví Prahu u příležitosti 100. výročí založení ČSR

26.10.2018 6:39

Francouzský prezident Emmanuel Macron dnes večer u příležitosti oslav stého výročí založení Československa navštíví Prahu. Setká se s prezidentem Milošem Zemanem i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Pro Macrona, který je v úřadu od května 2017, to bude první oficiální návštěva Česka. Zatím posledním francouzským prezidentem, který přijel do Prahy, byl v roce 2016 Macronův předchůdce François Hollande.

Francouzský prezident Macron navštíví Prahu u příležitosti 100. výročí založení ČSR
Foto: repro Youtube
Popisek: Emmanuel Macron se svou manželkou Brigitte

Macrona dnes čeká návštěva obou nástupnických států někdejšího Československa. Před polednem dorazí do Bratislavy, kde bude jednat s prezidentem Andrejem Kiskou a s premiérem Petrem Pellegrinim, v podvečer se přesune do Prahy. Podle agentury AFP bude francouzský prezident při návštěvách obou zemí usilovat o hledání kompromisu v otázce migrantů, která Evropu rozděluje.

Podle AFP Macron hledá nové spojence pro své plány na reformy Evropské unie a chce také obnovit vztahy se středoevropskými zeměmi, do nichž francouzští prezidenti příliš často nejezdili. Paříž, Praha a Bratislava se shodují v otázkách, jako je posílení společné evropské obrany nebo zdanění internetových gigantů.

Podle českého úřadu vlády bude tématem jednání Babiše a Macrona aktuální evropská agenda. Politici budou mluvit i o spolupráci obou zemí, která se prohlubuje například v obraně, průmyslu, kultuře či vzdělávání.

Ve Francii vzbudila pozornost informace, že český investor Daniel Křetínský se stal menšinovým akcionářem francouzského deníku Le Monde. Zpráva o majetkových změnách v tradičním francouzském deníku vyvolala obavy o jeho nezávislost a budoucnost.

Macron se v Praze do neděle, na kterou připadá výročí založení Československa, nezdrží. Už v sobotu ho čeká v Istanbulu jednání s představiteli Turecka, Ruska a Německa o válce v Sýrii.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…