Francouzský soud pozastavil zákaz burkin na plážích. Starosta severokorsického města se bouří

27.08.2016 11:41

Francouzský nejvyšší správní soud pozastavil platnost zákazu nošení burkin na plážích, který zavedly téměř tři desítky pobřežních měst a obcí. Informoval o tom server České noviny.

Francouzský soud pozastavil zákaz burkin na plážích. Starosta severokorsického města se bouří
Foto: Archiv
Popisek: Ženy v burkinách

Soud rozhodoval o případu jednoho z měst. Francouzská média uvedla, že by se však verdikt měl stát precedentem i pro ostatní. Několik starostů, jichž se rozhodnutí konkrétně netýká, ale oznámilo, že zákazy neodvolají. Představitelé muslimů i obhájci lidských práv zrušení zákazu plavek zakrývajících celé tělo přivítali, stejně jako OSN.

Celý text je ZDE

Na státní radu, která v zemi zastává roli nejvyššího správního soudu, se obrátila pobouřená muslimská obec, která zákaz označila za diskriminační. O zrušení zákazu požádala rovněž Liga pro lidská práva.

Členové rady jim ve včerejším verdiktu dali za pravdu, když uvedli, že zákaz „vážně a zjevně nelegálně narušuje základní svobody“. Rozhodnutí se vztahuje na jedno z letovisek na francouzské riviéře, město Villeneuve-Loubet. Jeho starosta neměl právo zakazovat nošení těchto plavek, pokud kvůli němu nehrozilo narušení veřejného pořádku, k čemuž zjevně nedošlo, uvádí se v rozhodnutí správní justice.

Zástupci lidskoprávních organizací verdikt vítají

Šéf francouzské muslimské rady Abdallah Zekri označil rozhodnutí soudu za „vítězství zdravého rozumu a práva“. Podobně reagovali rovněž zástupci francouzských i mezinárodních lidskoprávních organizací, kteří zákaz napadali jako diskriminaci. „Vynucování podobných zákazů vede ke zneužívání a ponižujícímu zacházení s muslimskými ženami a dívkami,“ uvedl v prohlášení ředitel evropské sekce Amnesty International John Dalhuisen. Mluvčí OSN Stéphane Dujarric označil rozhodnutí za pozitivní vývoj a připomněl, že organizace zákazy kritizovala jako porušování lidské důstojnosti.

Podle listu Le Figaro měl verdikt představovat precedens pro ostatní dotčená města, mezi nimiž je například Cannes.

Starosta severokorsického města Sisco se však nechal vzápětí po rozhodnutí slyšet, že zákaz zrušit nehodlá. „U nás panuje velmi, velmi, velmi silné napětí a já (zákaz) neodvolám,“ řekl starosta Ange-Pierre Vivoni televizi BFM-TV. Také radnice města Nice sdělila agentuře AFP, že budou tak dlouho proti ženám v burkinách zasahovat, dokud se jich zákaz tohoto počínání nebude také konkrétně týkat. Podobně se vyjádřilo i vedení města Fréjus, kde je starostou zástupce krajní pravice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…