Francouzský tisk: Je to nejkrvavější útok v Paříži od konce druhé světové války

07.01.2015 18:30

Dnešní ozbrojený útok v sídle pařížského týdeníku Charlie Hebdo s 12 oběťmi je nejkrvavějším útokem v Paříži od druhé světové války. Podle listu Le Figaro si ozbrojený či teroristický útok nikdy v Paříži nevyžádal tolik mrtvých od roku 1945.

Francouzský tisk: Je to nejkrvavější útok v Paříži od konce druhé světové války
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Musí se jít až o dvacet let do minulosti, aby se mohlo vzpomenout na útoky srovnatelného rozsahu: V roce 1995 si útok na stanici regionální železnice RER Saint-Michel-Notre Dame vyžádal smrt osmi lidí a v roce 1996 čtyři lidé zahynuli v dalším atentátu na stejné lince RER B ve stanici Port Royal. Za oba útoky je odpovědná alžírská Islámská ozbrojená skupina, která bojovala ozbrojenými prostředky za zřízení Islámského státu. Osm lidí bylo také zabito při útoku na pařížském letišti Orly v roce 1983, který spáchala arménská ozbrojená organizace.

V roce 1980 přišli při útoku na synagogu v ulici Copernic o život čtyři lidé. O dva roky později šest lidí zahynulo při střelbě v ulici des Rosiers. V roce 1986 si atentát v obchodu Tati v ulici de Rennes, který spáchalo libanonské hnutí Hizballáh, vyžádal smrt sedmi lidí.

Pokud jde o četné útoky Organizace tajné armády (OAS), což byla spiklenecká skupina armádních důstojníků odmítajících uznání nezávislosti Alžírska na Francii, jen málo se jich v 60. letech odehrálo v Paříži, uvedl list Libération. Pouze v říjnu 1961 bylo za jediný den více mrtvých, a to při policejním zákroku proti proalžírské demonstraci, při kterém zahynulo nejméně 30 osob.

reklama

autor: bra, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …