František Pelant: Nemyslím si, že zrušení sKaret je v tuto chvíli optimální řešení

18.03.2013 15:26

Děčín má v platnosti vyhlášku o úplném zákazu hazardu. V současné době však připravuje radnice vyhlášku novou, jež by za určitých podmínek opětovně provoz heren povolovala. Proč a za jakých podmínek? A jakým způsobem se snaží eliminovat ve městě trestnou činnost? Nejen o tom, ale i o dotacích či transparentnosti zadávání veřejných zakázek v Děčíně, jsme hovořili s primátorem Františkem Pelantem (ČSSD).

František Pelant: Nemyslím si, že zrušení sKaret je v tuto chvíli optimální řešení
Foto: oficiální stránky města
Popisek: František Pelant, primátor Děčína

V současnosti jde do sněmovny návrh na úplné zrušení sKaret. Uvítal byste zrušení, a jak byste celkově reformu práce, která nejen v případě sKaret selhala, hodnotil?

Myslím, že celá reforma je špatná, nebo minimálně špatně připravená. Na druhou stranu si nejsem úplně jistý, zda zrušení sKaret je v tuto chvíli optimální řešení. Mnoha lidem, kteří sKarty používají, by jejich rušení přineslo opětovné komplikace.

Radnice připravuje vyhlášku, kterou byste chtěli ve městě omezit hazard. Kdy by mohla být vyhláška schválena a do jaké míry plánujete hazard regulovat? V mnohých městech se rozhodli hazard zakázat úplně. Proč jste se v Děčíně rozhodli ,,jen“ pro regulaci?

Děčín má v platnosti vyhlášku o úplném zákazu hazardu. Nové herny město nepovoluje, v provozu jsou pouze ty, kterým dobíhá povolení k činnosti. V současné době však připravujeme vyhlášku novou. Po vydání vyhlášky by město mohlo za určitých podmínek opětovně provoz heren povolovat. V nové vyhlášce by měla být omezena provozní doba i počet automatů. Zakázána bude veškerá propagace a vývěsní tabule. Pro herny budou vyčleněny konkrétní lokality.

Více zeleně ve městě se dočkají obyvatelé, v důsledku vysázení stromů a keřů ve vybraných částech města. Většinu nákladů projektu pokryje dotace z Ministerstva životního prostředí. Do jakých projektů tak bude v letošním roce investovat město? Co je ve městě nejvíce potřeba?

Rozpočet města zatěžují projekty IPRM a vzhledem k tomu, že stále není jasné, jak bude financování ze strany ROP Severozápad pokračovat, je nutné nakládat s financemi města velice obezřetně. Nicméně bychom rádi revitalizovali historické centrum Podmokel, které v poslední době tak trochu upadá. Rada města proto vyhlásila architektonickou soutěž na obnovu této části města. Vyřešit potřebujeme také komplikovanou dopravní situaci se zásobováním několika podniků, aby nedošlo k jejich uzavření a nezvyšovala se tak nezaměstnanost. Opravit musíme střechu Aquaparku, chtěli bychom alespoň částečně opravit ulici V Kolinii. Rekonstrukci potřebuje Domov pro seniory. To je jen malý výčet toho, co je nutné udělat.

Podle zástupce vedoucího děčínského územního odboru Daniela Plechatého se situace ve vašem okresu zklidnila a snížila se trestná činnost. Policie v Děčíně má také nejlepší objasněnost trestných činů v kraji. Co je podle vás příčinou poklesu trestné činnosti? Zmínili jsme již regulaci hazardu, plánujete však nějaká další opatření pro snížení kriminality? A jak byste v tomto směru hodnotil opatření vlády?

Příčinou poklesu trestné činnosti je velmi dobrá spolupráce městské policie a státní policie. Šéfové těchto složek se pravidelně každý týden scházejí a společně řeší a hodnotí bezpečnostní situaci. Troufám si říct, že za nižším počtem trestných činů je také vidět dobrá práce našich asistentů prevence kriminality. Tito asistenti jsou vysíláni do míst, kde je situace nestabilní a kde dochází k soustřeďování méně přizpůsobivých občanů. Práci asistentů dobře hodnotí i obyvatelé města.

Jak jste uvedl pro naše stránky, během vašeho působení na radnici jste provedli již několik změn v systému veřejných zakázek, v důsledku čehož se vám podařilo maximálně eliminovat možnost zvýhodňování firem. Jaké konkrétní změny jste provedli, aby se výběrová řízení stala opravdu transparentní?

Veškeré zadávání zakázek se od listopadu 2011 provádí prostřednictvím profilu zadavatele. To znamená, že veškeré zadávání zakázek probíhá elektronicky. U otvírání obálek je přítomna komise, která je složena z jednotlivých zástupců politických klubů zastoupených v zastupitelstvu města. Velkým pomocníkem je i směrnice č. 5, kterou jsme pro zadávání veřejných zakázek uvedli do života i pro příspěvkové organizace města. Tímto zadáváním se ušetřily nemalé prostředky z rozpočtu a zabránilo se korupčnímu prostředí.

Ztotožňujete se s prohlášením Svazu měst a obcí, které upozorňuje, že některé obce novelou RUD přišly o podstatnou část zdrojů a peníze by jim tedy měly být hrazeny ze státního rozpočtu. Novela byla však přesto přijata. Jak konktrétně se změna promítla do rozpočtu měst?

Novela naštěstí rozpočet města nijak zásadně neovlivnila, nicméně s prohlášením Svazu měst a obcí souhlasím.

Městu by nejen v boji s nezaměstnaností pomohla stavba jezů. Kvůli problémům v dokumentaci však Ministerstvo životního prostředí v loňském roce Ředitelství vodních cest dokumentaci EIA vrátilo, a tudíž stavbu nešlo zahájit. Jak se situace vyvíjí nyní? Domníváte se, že by se mohlo v letošním roce se stavbou začít?

Jsem velkým příznivcem stavby jezů. Věřím, že jezy by mohly pomoci ekonomice a zaměstnanosti ve městě. Doufáme, že i přes nepříznivé stanovisko německé strany se podaří za pomoci poslanců, Parlamentu, senátora a evropských poslanců jezy nakonec postavit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Katka Synková

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…