Fuck the lady Ashton. Skandál s uniklým telefonem má dohru u nás i jinde

06.03.2014 10:11

Během středy se na internetu objevil záznam rozhovoru estonského ministra zahraničí Urmase Paeta s šéfkou diplomacie EU Catherine Ashton. Poté, co si odposlechnuté nahrávky všimla světová média, stala se senzací. Ministr členské země EU tam totiž mimo jiné mluvil o tom, že za střelci z kyjevského náměstí Majdan mohou stát představitelé nové ukrajinské vlády.

Fuck the lady Ashton. Skandál s uniklým telefonem má dohru u nás i jinde
Foto: archiv red, tan
Popisek: Protesty na Ukrajině

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

„Je zde stále silnější podezření, že za střelci nestál Janukovyč, ale někdo z nové koalice,“ zaznělo z úst estonského ministra, který se předtím pohyboval v Kyjevě a jednal s oběma stranami. Svůj soud opíral zejména o svědectví lékařů, že mrtví o obou stran barikád byli zastřeleni stejným způsobem.

Po zveřejnění nahrávky se ministr Paet snažil svá slova mírnit. Podle něj je především velmi nešťastné, že se soukromý telefonát dostal na veřejnost. „Hovořil jsem o tom, jaké se objevují verze toho, co se děje na Ukrajině. Nehodnotil jsem je. Jen jsem vyjadřoval obavy, že když tyto řeči začnou žít vlastním životem, může to zhoršit situaci na Ukrajině,“ uvedl pro agenturu RIA Novosti, když komentoval rozruch, který jeho slova vyvolala.

Anketa

Podporujete zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně?

96%
4%
hlasovalo: 5150 lidí

Přečtěte si o telefonátu estonského ministra s vrchní diplomatkou EU

V rozhovoru s Ashtonovou také zmínil své setkání s ukrajinskou lékařkou jménem Olha, která mu sdělila, že řada zastřelených demonstrantů byla zasažena stejným způsobem, jako zastřelení policisté. To prý může naznačovat, že po obou stranách stříleli stejní lidé.

Zmíněnou ukrajinskou lékařku Olhu našel korespondent britského deníku The Telegraph. Ta se snažila svá slova mírnit. „Nikdo, kdo jen vidí rány, když ošetřuje oběti, nemůže rozhodnout o typu zbraní,“ vysvětluje. Ona sama prý jako ošetřující lékařka v žádném případě nemá informace k tomu, aby mohla cokoliv zodpovědně říct o původu střel.

Anketa

Co si myslíte o prezidentu Zemanovi? (Hlasování od 16.5.2014)

hlasovalo: 14907 lidí

„Doufám, že mezinárodní experti i ukrajinští vyšetřovatelé rozhodnou, o jaké druhy zbraní šlo, kdo se podílel na zabíjení a jak se to dělalo,“ dodala lékařka s tím, že Ukrajinci se musí dozvědět, kdo do lidí střílel. Musí se tak ale stát na základě odborných znalostí, které ale ona nemá.

Proto také odmítla vyjádření ministra Paeta, že za majdanským masakrem mohly stát osoby z opozice. To si v žádném případě netroufá dovozovat.

Slova ministra Paeta ale přesto zapůsobila na světové veřejné mínění. I v České republice, kde o jeho telefonátu některá média vůbec neinformovala, jej publicista Ondřej Neff označil za „skandál s pozitivním efektem“. „Vrací nás to na zem. Nejde o souboj dobra se zlem a už vůbec ne demokracie s totalitarismem,“ napsal na webu Neviditelný pes, kde pod přezdívkou Aston pravidelně glosuje aktuální dění.  

Celý text Ondřeje Neffa

Neffa v telefonátu zaujala též reakce baronky Ashton. „Z reakce lady Ashton ´Domnívám se, že bychom to měli vyšetřit. Tím nemyslím, že to chci navrhovat´ je zřejmé, že dáma byla sdělením šokována, neboť to nabouralo její ideologický obraz a z něho plynoucí mediální konstrukci," píše Neff, podle kterého její bezprostřední reakce odhalila „impotenci v praxi“.

Komentátor si následně pomohl příměrem z nedávno uniklého odposlechu americké diplomatky, která aktivity Bruselu v ukrajinské krizi komentovala pregnantně „Fuck the EU“. Neff chování evropské komisařky okomentoval (se zdůrazněnou nadsázkou) obdobně: „Fuck the lady Ashton“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…