Fuj, fašisti ven, přivítali Le Penovou na konferenci ve sněmovně. Odpověděla vtipem o nahých Ukrajinkách

06.05.2015 11:39

Zahájení konference Evropský mír a prosperita po Evropské unii, která právě probíhá na půdě Poslanecké sněmovny a na níž vedle jiných vystoupí francouzská nacionalistická politička Marine Le Penová, se neobešlo bez kontroverzí.

Fuj, fašisti ven, přivítali Le Penovou na konferenci ve sněmovně. Odpověděla vtipem o nahých Ukrajinkách
Foto: Claude Truong-Ngoc / Wikimedia Commons
Popisek: Marine Le Pen v Evropském parlamentu (2014)

Jakmile šéfka francouzské nacionalistické strany Front National (Národní fronta) vstoupila do sálu, dali o sobě velmi hlasitě vědět její odpůrci. „Fašisté ven,“ pokřikovali na Le Penovou. Ostřílená politička se ale projevy nesouhlasu nedala zaskočit. „Máte štěstí, že jsou u vás odpůrci oblečení,“ prohlásila ve zjevné narážce na ukrajinskou feministickou skupinu Femen, která je známá nahými protesty.  

Účast šéfky francouzské nacionalistické strany Front National na konferenci, kterou pořádá Občanská konzervativní strana exčlena ODS Jiřího Janečka ve spolupráci s exčlenem Úsvitu přímé demokracie Radimem Fialou, ostře odsoudila také strana Zelených. V tiskovém prohlášení strana označila Le Penovou za pravicovou extremistku, která se svojí účastí na konferenci pořádané na půdě českého Parlamentu snaží legitimizovat extremismus.

„Marine Le Penová rozhodně není ‚umírněnou‘ političkou, za kterou se poslední dobou snaží vydávat. Připomeňme si například její výrok, ve kterém přirovnala francouzské občany muslimského vyznání k nacistickým okupantům. Zároveň ji a její politickou stranu považuji za bezpečnostní riziko pro Evropu. Zejména z důvodu jejího propojení s Putinovským režimem v Rusku,“ tvrdí senátor Václav Láska (za SZ). 

Evropská unie je monstrózní kreatura, zničme ji

Na úvod svého projevu se francouzská nacionalistická politička ostře vymezila proti Evropské unii. Organizaci označila za „monstrózní kreaturu a šílenství“ a poukázala na to, že EU sice velebí demokracii, ale svým fungováním ji popírá. Konkrétním příkladem absence demokratických principů v Evropské unii je dle Le Penové evropská ústava, která vstoupila v platnost i přes negativní výsledek některých národních referend.

Myšlenka spolupráce v rámci Evropy je dle francouzské političky správná, nicméně v podání Evropské unie z jejího pohledu dosti pokulhává. „Evropská unie je hrobkou našich nadějí. Nebojujme proti Evropě, nýbrž proti EU,“ vyzvala Le Penová.

Proti nadnárodnímu principu fungování EU postavila šéfka francouzské nacionální strany spolupráci mezi suverénními národními státy, které mají vlastní hranice, měnu i zákony. To je dle jejího názoru mnohem lepší forma spolupráce mezi evropskými státy. „Sjednocení vlastenecké Evropy je náš úkol,“ prohlásila Le Penová.

Za další negativum Evropské unie považuje francouzská politička společnou měnu – euro – které prý nepřináší prosperitu, nýbrž pravý opak.

Ve svém projevu se Le Penová dotkla i uprchlické krize ve Středozemním moři. Prohlásila, že za tisíce mrtvých nesou odpovědnost evropští lídři, neboť Evropská unie pomohla zničit země, ze kterých se do Evropy snaží dostat tisíce uprchlíků.

Z facebookového profilu Marine Le Pen


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…