GIBS a ÚOOZ půjdou na kobereček. Důvodem jsou nejasnosti v kompetencích

13.05.2016 16:26

Podle poslankyně ODS Jany Černochové začíná být Útvar pro odhalování organizovaného zločinu vcelku nebezpečnou mocenskou institucí. Doporučila, aby se jeho kompetencemi, stejně tak jako kompetencemi Generální inspekce bezpečnostních sborů, začala zabývat sněmovní komise. Informuje Svobodné fórum.

GIBS a ÚOOZ půjdou na kobereček. Důvodem jsou nejasnosti v kompetencích
Foto: Archiv J. Černochové
Popisek: Jana Černochová

Česká televize informovala o tom, že pražské vrchní státní zastupitelství přišlo s návrhem na „uvalení vazby na dva ze tří obviněných v kauze neoprávněného předávání informací z trestních řízení“. To potvrdila i vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Zatčenými byli bývalý policista Igor Gáborík a detektiv protikorupčního útvaru Radek Holub.

Státní zástupkyně vazbu odůvodnila „reálnou obavou“, že bez ní by mohlo ze strany zadržených dojít k maření vyšetřování a nátlaku na svědky.

„Na přešlapy v jednání ÚOOZ, na překračování jeho kompetencí a gesce jsme upozorňovali a upozorňujeme dluhodobě. Není přece žádným překvapením, že ÚOOZ se stal spíše než vyšetřovacím orgánem mocenským a vlivovým centrem,“ řekla o útvaru Jana Černochová. Zkritizovala i dosavadní přístup Milana Chovance a Bohuslava Sobotky, kteří to podle ní přehlíželi.

Černochová, která je členkou stále komise pro kontrolu GIBS, zároveň předpokládá, že se situace kolem obou úřadů bude v dohledné době řešit. Předseda této komise Václav Klučka již jednání naplánoval a to na 7. června. „Komise se bude prý ptát, proč opět inspekce neměla informace o vyšetřování ve vnitřních strukturách policie k dispozici.“

Celý text zde

Klučka uvedl, že se jednání již dříve učastnili šéf ÚOOZ Robert Šlachta, státní zástupce Ivo Ištván i ministr vnitra Milan Chovanec a policejní prezident Tomáš Tuhý. A všichni potvrdili, že komunikace mezi GIBS a policií fungovat má.

Podle poslance ODS Marka Bendy by si měl ministr vnitra hlavně ujasnit, jaká je vlastně pracovní náplň ÚOOZ. „Chvílemi mi připadá, že se stal univerzální jednotkou, která zcela mimo dělení kompetencí rozhoduje, kdo je hodný a kdo zlý,“ řekl Benda.

Chovanec však uvedl, že ÚOOZ i státní zastupitelství budou muset svoje postupy vysvětlit, „pokud to vyšetřování umožní.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…