Gabal se rozpovídal: O "pitomém Minischengenu", Ransdorfovi a evropské FBI

04.12.2015 19:20

Poslanec Ivan Gabal (KDU-ČSL) zavítal do pátečního Interview ČT24. Vyjádřil se k situaci v Generální inspekci bezpečnostních sborů, popsal také, jak je na tom česká armáda, přičemž to nebylo právě veselé povídání. Pár slov padlo také na adresu europoslance Miloslava Ransdorfa (KSČM) a k tzv. Adventní výzvě, kterou ostře zkritizoval mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček.

Gabal se rozpovídal: O "pitomém Minischengenu", Ransdorfovi a evropské FBI
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Gabal

Na adresu nového ředitele GIBS Michala Murína poznamenal, že je to kariérní policista, u něhož zřejmě nebudou na pořadu dne nějaká podezření na politické vazby, což je dobře. O předchozím řediteli Ivanu Bílkovi se podobné spekulace vedly. Podle Gabala Ivan Bílek cítil, že jeho pozice není dostatečně neotřesitelná, takže sám odešel. Zlepšit by se neměla jen GIBS, ale i policie. Ti by si měli více brát k srdci různá doporučení, která z inspekce vycházejí.

Pár slov padlo také o zatčení komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa. „Musím říct, že se mi o tom vůbec nechce mluvit. Na mě to působí podivně a špatně. Já jsem pana europoslance vnímal jako strůjce řady absurdních výroků, zdálo se mi, že není úplně v pohodě, ale jestli to bylo kvůli nějaké jeho neblahé osobní situaci, to neumím říct,“ poznamenal k tomu host s tím, že se více vyjadřovat nechce.

Gabal se ale věnoval také uprchlické krizi. EU se prý v této krizi konečně probouzí. „Já jsem šíleně rád, že naše česká pozice zahrnuje dvě věci. „My chceme zachovat Schengen, zachovat volný pohyb osob a lépe střežit vnější hranici Schengenu, ale zároveň odmítáme pitomé nápady jakéhosi Minischengenu,“ rozohnil se český zákonodárce. Česká republika se prý svou současnou pozicí zařazuje zpět do hlavního proudu EU.

Je třeba postavit na nohy funkční systém monitoringu putujících běženců. „Jestliže se ukazuje, že tuto migrační vlnu někdo zneužívá k tomu, aby k nám dostal teroristy, tak budeme muset být schopni zachytit útočníky dříve, než dojde k útoku,“ shrnul svůj pohled host. Musíme si prý položit otázku, zda chceme v EU jakýsi ekvivalent americké FBI, která bude moci zasahovat přeshraničně, nebo jestli budeme spolupracovat jen ve výměně informací. „Teče nám do lodi,“ doplnil Gabal s odkazem na to, že se o této věci musíme začít bavit co nejdříve.

Poslanec je spokojen s tím, že Česko v Bruselu už neříká jen to, co rozhodně nechce, ale dodává k tomu i druhou část, co je ochotna podpořit, na co je ochotna přispět. Přikláněl se mimo jiné i k výraznější regulaci držení střelných zbraní. Bezpečnost mají občanům poskytnout policie a armáda, ale jinak by byl pro omezení počtu zbraní ve společnosti mimo tyto složky.  

Armáda a Adventní výzva

To s sebou ovšem nese navýšení armádního rozpočtu, která je dnes podfinancovaná. „Česká armáda má problém, těch deset let škrtání se projevuje ve všem,“ poznamenal Gabal. Vojáci mají problém se i obout. Naši vojáci jsou prý dobře vycvičení, ale chybí jim vybavení, případně odpovídající podpora k působení v zahraničí.

Nakonec se vyjádřil k tzv. Adventní výzvě. Lidé, kteří za ní stojí, v minulosti bojovali proti nacismu a komunismu. Právě tito lidé varují před rozštěpením společnosti, které v minulosti nakonec vedlo k nástupu diktatur. A z tohoto hlediska je třeba brát jejich varování velmi vážně,“ uzavřel Gabal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…