Gauck: Vina za vraždy v Osvětimi je součástí německé identity

27.01.2015 12:20

Vina za vraždy více než milionu lidí, kterých se nacisté dopustili ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi, je součástí německé identity. Německo proto má morální povinnost snažit se zabránit genocidě kdekoli na světě. Ve Spolkovém sněmu to u příležitosti 70. výročí osvobození Osvětimi sovětskou armádou řekl německý prezident Joachim Gauck.

Gauck: Vina za vraždy v Osvětimi je součástí německé identity
Foto: Pflichtlekture.com
Popisek: Německý prezident Joachim Gauck

"Bez Osvětimi není německé identity. Vzpomínka na holocaust zůstává věcí všech občanů, kteří v Německu žijí. Patří k dějinám této země," řekl Gauck. "Hrůza minulosti je zde blíž a odpovědnost za současnost a budoucnost je tu větší než kdekoli jinde," dodal.

Podle prezidenta se musí Němci zasazovat o to, aby se podobné události nemohly opakovat, byť se to vždy nedaří, jak dokázaly například války ve Rwandě, v Kambodži nebo v Bosně. "Jako morální povinnost, jako vnitřní kompas je ale toto přesvědčení nevyhnutelné. Protože snaha o mírové a spravedlivé soužití lidí a národů je důležité, možná nejdůležitější vodítko našeho konání," řekl Gauck.

Podle Gaucka má Německo morální povinnost přijímat uprchlíky

Německý prezident rovněž zdůraznil, že s ohledem na svou minulost má Německo také morální povinnost přijímat uprchlíky, kteří opustili své země kvůli obavám z válek nebo z pronásledování. Ohradil se proti tomu, aby tito uprchlíci byli odsouváni na okraj společnosti; zcela nepřijatelné podle něj je, aby proti nim Němci násilně vystupovali.

"Musíme chránit lidskost. Chránit práva každého jednotlivce," řekl Gauck. "Říkáme to v době, kdy jsme si v Německu znovu vznikli na soužití různých náboženství a kultur. Společnost, v níž všichni chceme žít, bude prosperovat jen tehdy, když bude dbát na důstojnost každého jednotlivce a když bude solidární," dodal.

Gauck se během dne přesune přímo do Osvětimi, kde se zúčastní mezinárodní vzpomínkové akce připomínající osvobození nacistického koncentračního tábora.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…