Gazdík: Dobeš by měl ze školství odejít. Bárta kolegu brání

29.12.2011 16:48

Ministr školství Josef Dobeš by měl podle předsedy poslanců TOP 09 Petra Gazdíka vyvodit osobní odpovědnost z hrozby zastavení peněz z fondů EU. Podle předsedy poslanců Věcí veřejných Víta Bárty to ale Dobešova vina není.

Gazdík: Dobeš by měl ze školství odejít. Bárta kolegu brání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Dobeš

Audit Evropské komise odhalil chyby v zadávání veřejných zakázek v jednom z programů, ministerstvu školství tak bude zřejmě dočasně zastaveno proplácení dotací z EU. Dobeš kvůli tomu už požádal o schůzku premiéra Petra Nečase. Setkání by se mohlo uskutečnit příští týden.

Nečas si chce s Dobešem promluvit podle deníku Mladá fronta Dnes i o jeho "překotné" personální politice vzhledem k tomu, že v čele sekce řízení operačních programů EU vystřídal už pět lidí. "Tohle je diskontinuita, jsou dlouhodobé problémy s čerpáním evropských fondů," citoval dnes deník premiéra.

Poukázal na to i Gazdík s poukazem na to, že někdejší personální šéf Bártovy detektivní agentury ABL "po stránce organizace personálií evidentně na ministerstvu naprosto selhává". "Pan ministr by z toho měl vyvodit osobní odpovědnost. Za rok a půl na ministerstvu nepředvedl takřka nic vyjma toho, že Českou republiku patrně připravil o velké množství peněz z evropských fondů," řekl ČTK.

Bárta stranického kolegu brání

Předseda poslanců VV Vít Bárta namítl v odpovědi zaslané ČTK, že zastavení dotací hrozí kvůli zadávání zakázek. To podle Bárty nespadalo do doby působení Dobeše, ale do doby spojené s bývalým šéfem sekce evropských fondů Janem Vitulou, současným předsedou jihomoravské TOP 09.

Stínový ministr školství ČSSD Marcel Chládek naopak z Dobeše vinu nesmýval. "Tenhleten člověk neměl na tom místě nikdy nic dělat. Působí na ministerstvu školství asi tak, jako když vlkovi necháme hlídat stádo ovcí," řekl ČTK. Ve shodě s Gazdíkem vytkl Dobešovi personalistická selhání nebo plány na financování regionálního školství. Podle Gazdíka jsou "naprosto mimo realitu", podle Chládka trvale zlikvidují venkovské školství. Vinu za politiku ministerstvu nesou podle Chládka ale i Dobešokvi koaliční kolegové Nečas a Gazdík.

Kvůli údajně špatnému čerpání evropských peněz na ministerstvu v roce 2007 skončila tehdejší ministryně školství Dana Kuchtová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…