Gazdík, Polčák a dvě miliardy. Šéf Pirátů upozornil na kauzu, která probíhá v naprosté tichosti

19.01.2017 16:38

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš se na svém facebookovém profilu vyjádřil ke – dle jeho slov – naprosto zlobbované novele autorského zákona. „Že o nic nejde? Hraje se zase o dvě miliardy,“ uvedl.

Gazdík, Polčák a dvě miliardy. Šéf Pirátů upozornil na kauzu, která probíhá v naprosté tichosti
Foto: Archiv Ivana Bartoše
Popisek: Ivan Bartoš

„Aliance ‚Proti nemravné OSA‘, která vznikla mezi ne-zaprodanci na poli Poslanecké sněmovny napříč politickými stranami, svádí klíčovou bitvu,“ začal s popisem situace Bartoš. 

„Zatímco letos vybraly na výpalném všechny ty ‚svazy‘: OSA, Dilia, O-OAS (ptejme se, jakou roli zde hraje pan Polčák – jinak Starostové), Intergram a OAZA téměř 2 miliardy (ano miliardy), novela jim má přihrát v kritické variantně přes 1 miliardu navíc. Za co? Od koho?“ zeptal se Bartoš. A zároveň si odpověděl: „Z kapes obyčejných lidí přímo přes výběr ‚dárečků‘ tzv. náhradních odměn (ty s Piráty budeme rušit jako první), podnikatelů, ale i obcí, vědeckých pracovišť, škol a knihoven a skokovým zdražením za užití a zpoplatněním (prezentovaným jako úleva paušálem) kopírek a tiskáren. A lidi sbírají víčka…“ 

Dále si všímá i toho, že nově by mohly být zpoplatněny i kopie úředních listin. „To se týká i obcí a krajů, které by nesly 2/3 nákladů, protože vykonávají státní správu v přenesené působnosti. 1/3 (cca 160 až 170 milionů) by šla ze státního rozpočtu za tištění a kopírování úředních rozhodnutí finančních úřadů a ministerstev. V rozpočtu dva sedmnáct o tom není ani ťuk,“ zmínil.

Pokud se pak podaří OSA prosadit rozšíření vyhlášky poplatků o mobilní telefony, nomenklaturní umělci si pak podle Bartoše budou přes OSA rozdělovat dalších cca 100 000 000

„Minimálně ‚popletenej‘ je dle mýho názoru nakonec i pan Gazdík (Starostové), kterej vykonstruoval vazbu pravidelného navýšení poplatků na inflaci, bohužel v poměru, který umožní těm PÍP, PÍP… zdražovat každej rok nehledě na realitu a navíc dle zákona,“ uzavřel se slovy, aby lidé autorský zákon neignorovali.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Celý příspěvek Ivana Bartoše:

V pátek (20.1.2017) VAŠI!!! poslanci probírají ve třetím kole naprosto zlobbovanou novelu “autorského zákona“. Že o nic nejde? Hraje se zase o 2 miliardy!!!

Aliance „Proti nemravné OSA“, která vznikla mezi ne-zaprodanci na poli Poslanecké sněmovny napříč politickými stranami svádí klíčovou bitvu.

Zatímco letos vybrali na výpalném všechny ty „svazy“: OSA, Dilia, O-OAS (ptejme se, jakou roli zde hraje pan Polčák - jinak Starostové), Intergram a OAZA téměř 2 miliardy (ano miliardy), novela jim má přihrát v kritické variantně přes 1 miliardu navíc. Za co? Od koho?

Z kapes obyčejných lidí přímo přes výběr „dárečků“ tzv. náhradních odměn (ty s Piráty budeme rušit jako první), podnikatelů, ale i obcí, vědeckých pracovišť, škol a knihoven a skokovým zdražením za užití a zpoplatněním (prezentovaným jako úleva paušálem) kopírek a tiskáren. A lidi sbírají víčka…

200 000 000 výběr (2016) za reprodukovanou hudbu chce OSA nastřelit jen o dalších 100 000 000. Navýšení výpůjčky každé knížky v ČR z 50 haléřů na dvě koruny, má přihrát kamarádíčkům pana Srstky (šéf Dilia) místo původních 50 milionů rovnou milionů 200. Odhad poskytla Národní knihovna. Z našich kapes. Z rozpočtu MKČR. Her Herman „kde jsi můj strýčku“ na to ty peníze alokovaný ani nemá. A že by o tom nevěděl?

Paušální poplatky z kopírek včetně zrušení výjimek, které stávající zákon zná, uvalí na veřejné a vzdělávací instituce, příspěvkové organizace a zprostředkovaně opět na nás plátce daně přes 500 000 000.

Nově by mohly být zpoplatněny i kopie úředních listin (finančních úřady, stavební úřady,…) To se týká i obcí a krajů, které by nesly 2/3 nákladů, protože vykonávají státní správu v přenesené působnosti. 1/3 (cca 160 až 170 milionů) by šla ze státního rozpočtu za tištění a kopírování úředních rozhodnutí finančních úřadů a ministerstev. V rozpočtu dva sedmnáct o tom není ani ťuk.

Mám pokračovat?

Pokud se podaří OSA prosadit rozšíření vyhlášky poplatků o mobilní telefony (a že je to na stole) , nomenklaturní umělci si budou přes OSA rozdělovat dalších cca 100 000 000

Minimálně "popletenej“ je dle mýho názoru nakonec i pan Gazdík (Starostové), kterej vykonstruoval vazbu pravidelného navýšení poplatků na inflaci, bohužel v poměru, který umožní těm PÍP, PÍP… zdražovat každej rok nehledě na realitu a navíc dle zákona.

Podnikatelé i obce (STAN-obce-STAN-obce?) se i v mírné variantně mohou připravit na 30 a 50 procent navýšení plateb skoro jistě. Vem ho čert! Vem je čert. Tlačte na poslance. Neignorujte takovou „banalitu“, jakou je „autorský zákon“ 
Volte Piráty. Šiřte toto varování.?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…