Gazdík o Zemanově fondu: Nemohu dát 160 tisíc. Lidé mají o našich platech iluze

13.02.2013 10:23

Nápad nastupujícího prezidenta republiky Miloše Zemana posílat část svého platu na umoření státního dluhu vzbudil mezi osobnostmi různorodé ohlasy. Deník MF DNES uspořádal anketu, z níž vyplynulo, že někteří by přispěli ochotně, zatímco jiní tento nápad jednoznačně odmítají.

Gazdík o Zemanově fondu: Nemohu dát 160 tisíc. Lidé mají o našich platech iluze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Například podnikatel Andrej Babiš, jeden z nejbohatších Čechů, nápadem nadšen není. „Je to jen gesto, které neřeší zásadní problém našeho rozpočtu,“ říká. Další podnikatelé vyjádřují podobně rezervovaný postoj. „Rozhodnu se podle bližších informací, jak má fond fungovat,“ řekl novinářům generální ředitel Českých drah Petr Žaluda. Jeho konkurent Radim Jančura, provozovatel úspěšné dopravní společnosti k tomu říká: „Rád pomůžu tomuto státu, ale pouze v případě, že ty peníze nebudou rozkradeny ve „výběrových řízeních“.

Dotazováni byli i politici, mezi kterými se rovněž objevily rozličné odpovědi. Vítězslav Jandák z ČSSD říká, že „každá koruna do státní kasy je dobrá koruna,“ a proto by sám klidně přispěl. Naopak Jiří Paroubek vzkázal, že od roku 2001 dává zhruba dvě stě tisíc korun na veřejně prospěšné účely, což je užitečnější, než nějakou směšnou částkou umořovat státní dluh. I místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl, že zemanův nápad je ekonomicky absurdní a dluh se rozhodně nevyřeší tím, že se na něj budeme skládat.

Jednoznačně proti nápadu se vyjádřili oslovení politici z vládní koalice. Ministr financí Miroslav Kalousek vzkázal, že za tímto účelem už dávno zřídilo účet ministerstvo financí a pokud lidé chtějí přispět, můžou peníze poslat tam. Poslanec Václav Horáček z téže strany označil označil nápad za „jedno z dalších populistických gest“, které vůbec nic neřeší.

Šéf poslanců TOP 09 a Starostů Petr Gazdík považuje zřízení fondu za dobrý nápad. Sám do něj však prý bohužel přispět nemůže. „Mé příjmy mi však neumožňují zaplatit 160 tisíc. O poslaneckých platech mají mnohé iluze,“ vysvětluje omluvně.   

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

8:00 „Hnus. Ani pes je nesežral.“ Češi si všimli, kdo zkazil piškoty. Jurečka to tehdy přikryl

„Hnus.“ „Odporná chuť i konzistence.“ „Nedá se to žrát.“ – Těmito slovy hodnotí lidé v několika posl…