Gazdík se rozčílil v ČT: Prchající Ukrajinci nemohou mít iPhony a špičková auta? Jsou to snad položebráci?!

29.03.2022 20:16

Poslanci dnes odsouhlasili žádost vlády na prodloužení nouzového stavu do konce května. S tím nesouhlasilo hnutí SPD. „Okamura ve Sněmovně předvádí taškařici, mě to zdržuje!“ rozčílil se ministr školství Petr Gazdík (STAN). V pořadu Interview ČT24 hovořil o tom, jak Česko zvládá uprchlickou vlnu z Ukrajiny. Kriticky také okomentoval prezidentovo rozhodnutí o milosti pro šéfa lánské lesní správy, odsouzeného na tři roky, a věnoval se krátce kauze Polčák.

Gazdík se rozčílil v ČT: Prchající Ukrajinci nemohou mít iPhony a špičková auta? Jsou to snad položebráci?!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Gazdík

Gazdíka prý doslova mrzí, že prezident Miloš Zeman udělil milost šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi, který byl odsouzen na tři roky za ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Podle Zemana nebyla zřejmě pro odsouzení Baláka rozhodná povaha činu, ale to, kde pracuje, což je hledisko, které trestní právo nezná.

„Pamatuji si, že když Miloš Zeman vstupoval do funkce, říkal, že bude udělovat milost pouze z humanitárních důvodů, což rozhodně není tento případ,“ zamračil se ministr. „Mrzí mě to. To, že se tam evidentně děly nekalosti a že k tomu dospěl nezávislý soud, za mě není důvod k udělení milosti. Když na konci svého druhého funkčního období udělil Václav Klaus sérii milostí, tak to mělo velmi špatný ohlas. Politika je o symbolech a v případě, že jsme si všichni rovni, ale někteří jsou si rovnější, to musí občany zneklidňovat,“ uvedl Gazdík.

„Znamená to, že když někdo spáchá na zámku v Lánech nebo v okolí prezidentské kanceláře zločin, nemůže být nikdo odsouzen?“ pozastavoval se následně.

Určitě má v plánu se o tom bavit s ministrem spravedlnosti. „Na druhou stranu ale říkám, že pan prezident na udělení milosti má právo. Mně se to může nelíbit, můžu to považovat za pochybné, ale to je tak vše, co s tím můžu dělat,“ pokrčil rameny.

Následně se věnoval uprchlické krizi v důsledku války na Ukrajině. Premiér Petr Fiala už minulý týden varoval, že Česko je na hraně absorpčních možností v jejich přijímání. Nyní se podle Gazdíka uprchlická krize mírně zpomalila. „Jsme stále ve stejné fázi, na hraně možností. Na rovinu chci ale říct, že Ministerstvo vnitra spustilo strategickou skupinu, která hledá možnosti i pro případ, že by následovala nějaká další větší uprchlická migrační vlna.“

Zatím se podle ministra školství situace zvládá dobře. „Je tu obrovská vůle lidí pomáhat, za to jsem vděčný,“ dodal.

Anketa

Má Markéta Pekarová Adamová vaši důvěru?

1%
98%
hlasovalo: 34541 lidí
Opřel se ale do opozice, která v některých výrocích před uprchlíky z Ukrajiny varuje. „Tím, co říká opozice a jakým způsobem se k tomu staví, tak ta pomoc pak samozřejmě nemusí dlouho vydržet. Říkají, že někdo z Ukrajinců může spáchat trestný čin, a šíří se tu hoaxy o bohatých Ukrajincích. Proč by ale Ukrajinci nemohli mít iPhony a špičková auta? Čekáme, že snad před válkou utíkají položebráci?“ rozhodil Gazdík rukama. „To přece neznamená, že ten člověk nepotřebuje pomoc!“ zdůraznil.

Vláda stále nezná stropní číslo pro přijetí uprchlíků. „To jsou ty běžné otázky, já nechci vyvolávat paniku, paní redaktorko,“ upozornil tázající se Světlanu Witowskou, kolik uprchlíků Česko ještě zvládne. „Neumím a nechci říct číslo, v jaké fázi bychom to nezvládli,“ doplnil. Zároveň poděkoval, že integrace ukrajinských dětí zatím v českých školách funguje velmi dobře.

Poslanci také dnes od rána jednali o žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu do května a také ho ve večerních hodinách odhlasovali. Proč vláda nežádala pouze o třicet dnů, jak apelovala hnutí SPD a ANO a jak také umožňuje sám zákon? „Ať si říká, kdo chce, co chce, ta žádost je v pořádku. Ano, můžeme tady tu taškařici, co předvádí pan Okamura, dělat každých třicet dnů, nebo někteří zástupci opozice. Víte, mě tahle věc od reálné práce opravdu zdržuje,“ řekl Gazdík s vážnou tváří.

Závěrem padla na stůl také mimořádná schůze Sněmovny kvůli kauze Polčák. Předseda hnutí Vít Rakušan uvedl, že strana potřebuje „novou, mladou krev“ do vedení. „Co to podle vás znamená?“ zajímala se moderátorka. „Tak teď můžu zdržovat, abych vám nemusel odpovědět?“ zasmál se Gazdík poté, když zjistil, že do konce pořadu zbývá minuta.

Pak ale dodal: „Já vidím ten střet zájmů mezi prací politika a advokáta a jsem velmi rád, že se Stanislav Polčák vzdal odměny. A nová krev do vedení STAN je vždy dobrá,“ dodal ministr Gazdík.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …