Generál Blaško se vyjádřil k předsudečné nenávisti, Jourové a mladému Kolářovi. Stojí to za to

22.09.2019 11:53

Europoslanec, generálmajor Hynek Blaško čtenářům ParlamentníchListů.cz odpovídal na otázky týkající se předsudečné nenávisti, české eurokomisařky Věra Jourové i sochy maršála Koněva v Praze 6, jejíhož starostu generál neváhal zkritizovat.

Generál Blaško se vyjádřil k předsudečné nenávisti, Jourové a mladému Kolářovi. Stojí to za to
Foto: Archiv HB
Popisek: Generálmajor v záloze Hynek Blaško

Považujete termín „předsudečná nenávist“ v trestním právu za obecný, nebo speciální? zajímal čtenářku Blaškův názor. Tazatelka zároveň podotýká, že v případě obecného pojetí by se snadno z obětí trestního stíhání mohli stát žalující postižení. Ráda by proto věděla, jak tento paradox vnímají poslanci Evropského parlamentu.

Generál Blaško ve své odpovědi uvedl, že tento termín považuje za speciální, protože nemá oporu v platném Trestním zákoníku a slouží jen k dehonestování a k šikaně občanů, kteří projeví svůj názor. Doufá proto, že se eurokomisařka Jourová zasadí o jeho zrušení, když chce bojovat ze všech sil za demokracii, svobodu projevu.

K Jourové se pak vztahoval dotaz i dalšího dotazujícího. Týkal se portfolia, které v Evropské komisi získala a které je zaměřeno na dodržování hodnot Evropské unie a na transparentnost. „Jak se Vám líbí nová funkce Jourové, neobáváte se šikany a hromady nesmyslných direktiv z její strany?“ položil čtenář Blaškovi svou otázku.

V souvislosti s tím, že Blaško tuto středu poslouchal projev Jourové v Evropském parlamentu, nabyl prý dojmu, že Jourová hodlá dělat vše pro zachování demokracie, svobody slova a projevu. „Tak jsem zvědav, jak to udělá,“ doplnil generál.

Třetí otázka se stočila na kontroverzní sochu sovětského maršála Ivana Koněva, o níž nakonec zastupitelé Prahy 6 rozhodli, že by jí v pražském Bubenči měl nahradit památník osvobození Prahy. Čtenáře zajímalo, kdo vlastně sochu maršála Koněva v Praze 6  vlastní. I když na tuto otázku Blaško odpověď nezná, vyjádřil svůj kritický názor na to, jaké kroky v této věci starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) činí. „Ať ji vlastní kdokoli, to co činí starosta Prahy 6 je darebáctví,“ vyjádřil jasně generál Blaško svůj názor.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…