Generál Pavel: Odchod z EU a NATO by byla sebevražda

01.12.2017 7:05

Šéf vojenského výboru NATO Petr Pavel tvrdí, že diskuze o vystoupení České republiky z NATO, či EU by mohla být pro Česko doslova sebevražedným krokem. Za poslední roky se totiž Islamský stát dostal na pokraj svého konce. V Česku přitom stále narůstají hlasy, které žádají referenda o vystoupení z NATO a EU.

Generál Pavel: Odchod z EU a NATO by byla sebevražda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR armádní generál Petr Pavel

„V záležitostech týkajících se národní bezpečnosti či budoucnosti státu z hlediska ekonomických vazeb by referendum představovalo pro stát velké riziko,“ reagoval generál na otázku, proč se domnívá, že čeští politikové ve spojitosti se Severatlantickou alianci a EU uvažují o referendu stále častěji.

Těmto zálěžitostem podle Pavla často nerozumí ani politici a neshodnou se na nich ani experti. „U České republiky je diskuse o vystoupení z EU či NATO téměř sebevražedná,“ dodal v rozhovoru pro Aktuálně.cz s tím, že nejsme v pozici Velké Británie, která se s tou situací vyrovná.

Prezident Miloš Zeman se už několikrát vyslovil, že Krym už je v podstatě ruský a není potřeba něj mít obavy. „Zeman je v názoru na Rusko velice konzistentní, nikdo mu to nemůže upřít. V alianci to vnímají tak, že prezident nemá exekutivní moc, je pouze jedním z nositelů zahraniční politiky. Kdo tu politiku tvoří, je vláda a ta se orientuje na euroatlantické struktury,“ uvedl Pavel.

Původní zdroj ZDE

Podle Petra Pavla je Rusko potenciální hrozbou už od doby, kdy začalo asertivně uplatňovat svou zahraniční politiku podpořenou vojenskými nástroji. Hrozba Daeš, což je název pro Islamský stát, se prý sice zdánlivě snižuje, ale fyzická porážka takzvaného chalífátu rozhodně neznamená konec terorismu a celé ideologie.

„V boji proti terorismu a této zvrácené ideologii je zapotřebí pokračovat, dokud bude někoho inspirovat,“ dodal s tím, že Daeš se zániku v Sýrii a Iráku objevuje nadále i jinde na světě. „Je to významný signál dovnitř i navenek, ale je třeba tlumit nadšení, že tím to končí. Naopak, ten těžší boj začíná,“ varuje.

„Je to taková ta plíživá ideologie, využívání sociálních sítí, médií, nestability v různých částech světa, nespokojenosti obyvatelstva v zemích, které nemají jasně daná pravidla, vládu a systém,“ upřesnil Pavel.

Není zase až tak dlouhá doba, co jsme s nadšením žádali o vstup do NATO a doufali, že se staneme členy EU. Podle slov generála Petra Pavla máme i přesto najednou pocit, že tyto organizace nejsou dostatečně efektivní a bylo by to lepší bez nich. „Máme také tendenci dívat se pouze na hranice české kotliny a nikam dál,“ řekl.

Podle generála se nás sice terorismus a migrační vlna bezprostředně nedotkly, což velké štěstí, ale neznamená to, že jsme toho ušetřeni do budoucna.

„Aliance se na bezpečnostních opatřeních podílí. Monitoruje Středozemní moře a pomáhá omezovat migrační tok. Efektivně brání nelegální migraci, uzavřel Pavel s tím, že má skutečně mnoho aktivit k zabezpečení efektivní, kolektivní obrany a tím pádem i odstrašení ruské hrozby. Tyto konkrétní činnosti je potřeba vidět. A nenechat se ovlivňovat některými populistickými názory, které si nevidí na špičku nosu.



 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…