Generál Pavel varuje: Když budeme islámskému světu něco vnucovat silou, skončíme ještě hůře

06.12.2015 21:17

Generál Petr Pavel v rozhovoru pro časopis Respekt uvedl, že vše, co se islámskému světu vnutí silou, bude zdrojem nových problémů a upozornil na to, že boj proti Islámskému státu nemůže být prezentován jako boj Západu proti celému islámu.

Generál Pavel varuje: Když budeme islámskému světu něco vnucovat silou, skončíme ještě hůře
Foto: Archiv
Popisek: Modlící se muslimové v mešitě

Podle Pavla je potřeba vidět, že Islámský stát je teroristická organizace, která se snaží prokázat některé státotvorné prvky a tím dosáhnout jistého uznání jako státní útvar. „Nejde jenom o teritorium nebo osoby, ale hodně o ideologii. Inspiruje mnoho lidí islámského vyznání po celém světě, především těch, kteří jsou nějak zbaveni jakékoli účasti na společenském dění," řekl v rozhovoru vedoucí vojenského výboru NATO s tím, že z tohoto důvodu se musejí přijímat opatření v mnoha rovinách.

„Jednou z nich je i působení na muslimské menšiny v našich zemích, abychom věděli, jak žijí, jaké mají problémy, a pokusili se je řešit dřív, než dojdou i za jejich účasti do stadia frustrace, která potom dělá z těchto lidí vhodné objekty propagandy a rekrutování ze strany Islámského státu," vysvětlil.

V boji proti IS nemůže být vyloučen ani Írán

Společná snaha podle něj nemůže zahrnovat jen vojenské řešení, protože boj proti Islámskému státu nemůže být v žádném případě prezentován jako boj Západu proti islámu či křesťanství proti islámu. „Musí být prezentován jako boj celého civilizovaného světa proti barbarství, které nemá ve 21. století místo," řekl a poznamenal, že by podle něj měl být veden především prostřednictvím muslimských států s podporou našich zemí. „Cokoli islámskému světu vnutíme silou, bude dříve či později zdrojem nových problémů," dodal.

„Bez toho, že budou přijata další opatření v politické a ekonomické rovině, není možné pokročit výrazně dál," uvedl generál Pavel v rozhovoru následně s tím, že džihádisté nic nevyrábějí a jen pokračují v těžbě ropy, v jejím pašování do zahraničí a zároveň do tohoto území intenzivně proudí posily, peníze, zbraně a další materiál. "Jestliže chceme Islámský stát zničit jako teroristickou skupinu, je nezbytné odstavit ho od těchto zdrojů. Především sousední státy, s naší podporou, musí to území hermeticky uzavřít. Zároveň by měla být poskytována humanitární pomoc i obyvatelstvu okupovaných území," popsal pro Respekt, jak si představuje spolupráci i s muslimským světem proti IS.

Operace na zemi proti IS je podle něj možné provádět i prostřednictvím místních sil. "Je to nejenom irácká armáda, Kurdové, ale také turecká a syrská armáda a další složky v rámci Sýrie, které mají zájem na poražení Islámského státu. Vyloučen nemůže být ani Írán, i když představa spolupráce se šíitskými milicemi může být pro řadu lidí a států téměř nepředstavitelná," řekl Respektu, čímž naznačil, že on sám by asi jednal i s prezidentem Asadem.

reklama

autor: jzd

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …