Generál Šándor prozrazuje, jak to dnes chodí ve válce. Toto prý mohou Američané provést se snímky sestřelu letadla

03.08.2014 5:32

Zpravodajství o tragédii malajsijského letadla nad Ukrajinou se hned od počátku změnilo v informační válku dvou světových velmocí. Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby České republiky Andor Šándor popisuje, jakou roli v ní hrají výroky čelních politiků, tajné služby i armádní složky, které se zabývají psychologickými operacemi.

Generál Šándor prozrazuje, jak to dnes chodí ve válce. Toto prý mohou Američané provést se snímky sestřelu letadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andor Šándor

Anketa

Který politik se nejvíc zasloužil o dobré věci v České republice?

hlasovalo: 108142 lidí

Více než dva týdny už se na nás z médií linou často protichůdné informace o okolnostech a vinících tragického pádu malajsijského letadla nad Ukrajinou. „Po sestřelení malajsijského letadla jsme svědky jednak nevyváženého tlaku veřejnosti vědět, a jednak snahy médií být první a přinést co nejlepší informace. Tenhle rozpor vede k tomu, že se nečeká na seriózní závěry a na seriózní výsledky vyšetřování,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz generál Andor Šándor, analytik a poradce v oblasti bezpečnosti, proč se tak velké množství často pochybných informací objevuje.

Nejde však jen o horlivost sdělovacích prostředků a zvědavost veřejnosti, své při takové události sehrávají i tajné služby, které cíleně pouštějí do médií, co potřebují. „Byl bych velmi překvapen, kdyby tajné služby stály mimo tuto informační válku. Naopak je zcela nepochybné, že se na ní podílejí. Dokonce se mluví o tom, že půl budovy ukrajinské SBU je plné amerických agentů ze CIA. Říkám jenom, že se o tom hovoří, já jsem to neviděl. Možná to jenom schválně říkají Rusové, aby zase ukázali, kdo vlastně tahá za Kyjev opratě v tom konfliktu,“ upozorňuje bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR Andor Šándor.

Senátor řekne, že Putin je vrah, a média to vezmou za bernou minci

Tím, že se nezávislá vyšetřovací komise dostala k troskám malajsijského letadla až po čtrnácti dnech, došlo k tomu, že se v médiích objevovaly nepodložené a až příliš rychlé soudy o příčinách této tragické události. „Ty soudy byly poplatné tomu, jak konkrétní novináři více, nebo méně rozumějí vojenské problematice a tomu konfliktu. A zároveň i tomu, že novináři používají informace, které jim sdělují strany zainteresované v konfliktu,“ podotýká uznávaný odborník na otázky bezpečnosti i hrozby terorismu Andor Šándor.

Příkladem používání výroků od jedné ze stran konfliktu a zároveň vstupu politiků do informační války je brzké vyjádření vlivného amerického senátora. „Jestliže například McCain, senátor USA, krátce po sestřelení letadla řekne, že Putin je vrah, tak je to samozřejmě silné nařčení. A protože je to představitel velkého a silného státu, tak jeho vyjádření vezmou média za bernou minci. To platí pochopitelně i pro vyjádření viceprezidenta Bidena nebo vyjádření ministra zahraničí Kerryho,“ vysvětluje Andor Šándor.

Na výroky českých představitelů naštěstí nikdo nereaguje

Zcela jinak působí při podobných událostech výroky našich politiků. „Jsou i státy, třeba jako Česká republika, jejíž někteří představitelé se vyjadřují také velmi rychle a bez nějaké podrobnější znalosti. Ale na to naštěstí nikdo nereaguje, protože my neurčujeme běh věcí. Faktem však je, že taková rychlá vyjádření, která předvedli John Kerry, Joe Biden a John McCain, neslouží k tomu, aby se ta věc vyšetřila, ale zbytečně to tlačí na protiruskou hysterii, která je příliš veliká,“ domnívá se bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR.

Vedle sdělení z USA a Ruska se hodně přihlíží k tvrzením z Ukrajiny, odkud zaznívá, co všechno zaručeně vědí. „Pak ukážou nějaký záběr BUKu, na kterém chybí jedna raketa. Ale aby se to dalo nějakým způsobem ustavit, že to tak skutečně je, tak tím se nikdo nezabývá. Ve chvíli, kdy zděšení světa z té hrozné tragédie rezonuje, to ale má řada lidí tendenci přijímat jako fakt. A na základě toho se staví další tvrzení. No a pak přicházejí opačná tvrzení z ruské strany, že letadlo nepochybně museli sestřelit Ukrajinci, protože tam cvičilo několik oddílů protileteckých raket BUK, že to mají zaevidováno,“ poukazuje Andor Šándor.

Už při přinášení informace se střetává několik zájmů

Doporučuje, abychom si všimli, že všichni mají všechno zadokumentováno, ale nikdo nám nic pořádně neukáže, abychom mohli říct: „Ano, skutečně, to tak je.“ „Takže v začátku přinášení té informace se střetne několik zájmů, které samozřejmě vůbec nemohou přispívat k tomu, že se ten konflikt urovnává, ale naopak eskaluje. To je věc, která je v dnešním moderním světě technologií sdělovacích prostředků, bohužel, přirozená. A obávám se, že to bude ještě horší,“ říká pro ParlamentníListy.cz generál Andor Šándor.

A v této souvislosti se vrací k úloze tajných služeb při informační válce. „U každé armády fungují samozřejmě tajné služby, existují oddělení či větší složky, které se zabývají psychologickými operacemi. Ty mají za cíl jednak ovlivnit protivníka, ale také veřejné mínění, a získat ho na vlastní stranu. Toho jsme běžně svědky, a nejen na Ukrajině. Vidíme to v Gaze, v Izraeli, kdy nikdo příliš nezdůrazňuje, že by Izraelci měli mrtvé. Nikdo je neukazuje do televize, nevidíte srdcervoucí izraelské matky, které pláčou,“ konstatuje bezpečnostní analytik.

Chybí logický důvod, proč Američané nezveřejnili satelitní snímky

Do kontrastu dává skutečnost, že nikdo moc neukazuje, jak musí být tři sta tisíc Izraelců téměř celý den schováno v krytech, ale kdekoli zaútočí Izraelci, jsou toho hned plná média. „Samozřejmě nejsem pro, aby stříleli do škol. Ale když se to stane nebo něco jiného, tak vidíte naříkající matky, jak tam ukazují zabité děti. Já to jejich utrpení nezpochybňuji, ale to všechno je součást té psychologické války, čímž neříkám, že by to dělali ti Palestinci. Ale média je natočí a pak se to používá po celém světě k tomu, aby se zase ovlivňoval názor a postoj světové veřejnosti vůči Izraeli,“ vysvětluje Andor Šándor.

Jedním z trumfů Ruska v informační válce po sestřelení malajsijského letadla nad Ukrajinou je požadavek na americkou stranu, aby zveřejnila satelitní snímky oblasti z času, kdy k té tragédii došlo. „Všichni vědí, že tam ty satelitní prostředky jsou. Všichni vědí, jaké schopnosti ty satelitní prostředky mají. Takže si neumím představit nějaký logický důvod, proč by nezveřejnili to, že zachytili odpálení BUKu proti letounu, případně, což mi přijde málo pravděpodobné, i jeho náraz, respektive likvidaci toho letadla,“ přiznává expert na bezpečnost a hrozby terorismu.

Jednotka psychologických operací je nezbytnou součástí jakéhokoli konfliktu

Podivnější je to o to víc, že později přišli Američané se snímky ze satelitu, jak údajně Rusové ze svého území ostřelovali pozice ukrajinské armády. „To je pro mě stejná kategorie způsobu získání informací z prostředků satelitního průzkumu. Američanům do hlavy nevidím a nemohu tak seriózně říct, proč to schovávají. Těch možností je víc. Buď to nemají, nebo to není přesvědčivé, nebo by to měl být nějaký trumf, který by měl být vynesen později, neboť celé vyšetřování teprve začíná. Možná by se ty údaje, které by mohli mít, daly použít pro další nátlak na Rusko, pokud by tam ten důkaz byl,“ myslí si Andor Šándor.

Bývalý náčelník Vojenské zpravodajské služby ČR ujišťuje, že jedna i druhá strana mají k dispozici experty a týmy připravené jakoukoli významnou událost ovlivňující mínění lidí na celém světě vykládat v neprospěch druhé, a tedy ve prospěch své strany. „Také česká armáda má jednotku psychologických operací, která se připravuje a cvičí a v rámci konfliktu by byla zcela jistě použita. Ale země jako USA, Rusko nebo Velká Británie mají tyto jednotky v mnohem větší velikosti, mnohem větší propracovanosti a velmi dobře po všech stránkách technicky vybavené. Jak vidíte, je to nezbytná součást jakéhokoli konfliktu,“ dodává pro ParlamentníListy.cz generál Andor Šándor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…