Generál Šándor ukazuje na problém s odchody šéfů bezpečnostních složek, ale i na jejich kontrolu

20.08.2016 11:11

V souvislosti s výměnou na postu ředitele BIS se opět otevírá nerudovské téma „Kam s ním?“ upozorňuje v dnešní Mladé frontě Dnes bezpečnostní analytik Andor Šándor.

Generál Šándor ukazuje na problém s odchody šéfů bezpečnostních složek, ale i na jejich kontrolu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generál Andor Šándor

Podle něj je smutné, že tolik let po revoluci neexistuje kariérní systém, který by do takto vysokých postů včetně policejního prezidenta, náčelníka generálního štábu apod. generoval lidi, pro něž to bude poslední funkce před odchodem do penze. Šlo by o osobnosti, které rovněž prokázaly absolutní loajalitu zemi a jejím občanům, a proto bude zbytečné polemizovat, zda nezneužijí informace, které získaly v době výkonu funkce. Jejich léty prověřené etické chování ve výkonu funkce něco podobného vyloučí.

Takový člověk bude i méně závislý na „vlídné“ tváři politika a svým výkonem se nebude muset ohlížet na to, co bude potom.

„Je normální, aby například policejní prezident v hodnosti generála přešel na funkci krajského ředitele, protože ještě nesplňuje nárok na důchod, ale na jeho funkci je ustanoven někdo jiný?“ ptá se Šándor.

Tohle je rozumný návrh

Věnoval se také kontrole bezpečnostních služeb. Za velmi rozumný krok považuje rozhodnutí ustanovit malou skupinku ve společnosti všeobecně uznávaných osob, které by mohly mít přístup do všeho včetně aktivních svazků. „V případě nějaké kauzy by se veřejnost konečně mohla dozvědět, zda došlo k pochybení, nebo ne. Pro službu samu by to mělo výhodu v tom, že pokud problém byl pouze uměle vytvořen či byla dezinterpretována reálná situace, pak by její dobré jméno bylo obhájeno,“ píše Šándor.

Naopak polemizuje s požadavkem premiéra, aby v komisi neměli místo bývalí vojáci z povolání, příslušníci tajných služeb či policisté. „Agenda tajných služeb je na hony vzdálena dětské četbě a la Honzíkova cesta, a proto by bylo vhodné, aby mezi povolanými byl aspoň jeden, který o tom něco ví. Jejich prověření na nejvyšší stupeň přísně tajné je nutností,“ uvádí Šándor a upozorňuje, že případný nepovedený či politikou zbytečně zmanipulovaný výběr takových lidí může ze žádoucího nástroje kontroly služeb učinit fiasko.

Domnívá se také, že v souvislosti s hrozbou teroristických útoků je namístě vážně uvažovat o zákonném rozšíření příjemců zpráv od zpravodajské komunity. Zprávy od tajných služeb by tak mohly dostávat například Dopravní podnik hl. města Prahy, PREdistribuce, a. s., jediný a rozhodující distributor elektřiny pro hlavní město, E.ON Distribuce, a. s., který je čistě v rukou německých vlastníků, jeho činnost pro Jihomoravský kraj nemůže být nikým nahrazena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…