Generál Šedivý: Česko není připraveno na válečnou ekonomiku

12.03.2014 19:39

Spíše než se rozšiřovat o další státy by mělo NATO konsolidovat své síly a zvýšit výdaje na obranu. Američané totiž už nemají Evropu jako svoji prioritu zahraniční politiky a už nejsou ochotni investovat tolik do obrany Evropy jako v minulosti. V pořadu ČT 24 Interview Daniely Drtinové to uvedl generál Jiří Šedivý, který byl v době vstupu ČR do NATO náčelníkem generálního štábu české armády.

Generál Šedivý: Česko není připraveno na válečnou ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý náčelník Generálního štábu AČR Jiří Šedivý

Moderátorka v souvislosti s probíhající anexí Krymu Ruskem zmínila názor jednoho z význačných západních komentátorů, podle něhož je to důsledek toho, že rozšířením NATO o východoevropské státy bylo Rusko zahnáno do kouta. Podle Šedivého Rusku spíše vadil vstup pobaltských států do Severoatlantické aliance a snahy Západu o vstup Gruzie do NATO.

Moderátorku také zajímalo, zda nebyla ČR dalšími členskými státy NATO kritizována za to, že se aktivně nepřipojila k bombardování Jugoslávie, ke kterému došlo krátce po našem vstupu do Severoatlantické aliance. Šedivý uvedl, že kritiku na toto téma nezaznamenal. „Naši partneři pochopili, že ČR byla známá tím, že má velmi blízko k Srbsku, diskuse na toto téma probíhala. Nezaznamenal jsem ale, že jsme byli za svůj postoj kritizováni,“ uvedl Šedivý.  

Nejsme připraveni na válečnou ekonomiku

Drtinovou také zajímalo, zda by česká armáda obstála v případě, pokud by v Evropě vypukl konflikt. Podle Šedivého by se projevil například nedostatek materiálu na vystrojení vojáků. Není prý také připravena mobilizace pro válečnou ekonomiku.

V pořadu se mluvilo i o situaci na Ukrajině a na Krymu. Pokud by podle Šedivého Rusové pokračovali ve své expanzci i na východní Ukrajině, „opravdu by to zvýšilo napětí až do úrovně studené války“.

Evropa bude muset zvýšit výdaje na svou obranu

Generál také upozornil na to, že Evropa „investuje peníze všude možně, jen ne do své obrany“. To se ale bude muset změnit. Zmínil případ, kdy „Francouzi při bombardování Libye po 14 dnech došli k tomu, že jim došla munice“. Evropa proto bude muset v budoucnosti zvýšit výdaje na obranu. USA už totiž nejsou ochotny investovat do obrany Evropy.  

Je přesvědčen o tom, že NATO má budoucnost, ale nechtěl by už pokračovat v rozšiřování NATO o další státy. „Konsolidoval bych síly. Abychom vyrovnali podíl na kapacitě obranných sil USA a Evropy,“ dodal Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…