Generál Šedivý má jasno: Turecko to přehnalo, Rusové se zatvrdí

25.11.2015 22:40

Bývalý náčelník Generálního štábu AČR, generál v záloze Jiří Šedivý se vyjádřil k sestřelení ruského bombardéru tureckou stíhačkou. Turečtí novináři mají jasno: Rusové byli nad naším územím, hlásí. Podle Šedivého ale byla turecká reakce příliš radikální. NATO by se podle jeho názoru nemělo nechat vtáhnout do střetu. A to i v situaci, když bude Rusko důsledně prosazovat své zájmy v Sýrii.

Generál Šedivý má jasno: Turecko to přehnalo, Rusové se zatvrdí
Foto: archiv
Popisek: Ing. Jiří Šedivý, armádní generál v záloze, bývalý náčelník Generálního štábu AČR, expert na bezpečnost a krizový management VŠ CEVRO Institut

Hostem středečních Událostí, komentářů České televize byl bývalý náčelník Generálního štábu AČR, generál v záloze Jiří Šedivý. Vyjádřil se k rusko-tureckému incidentu. Komentář přímo z tureckého pohraničí přidal zpravodaj České televize Jakub Szántó.

V tuto chvíli ruské stroje poblíž turecké hranice neoperují, protože útočící stroje jsou staršího data výroby a už příliš dobře nezvládají útoky v noci či za zhoršené viditelnosti. Podle zpravodaje se dá předpokládat, že ruské útoky na syrskou stranu budou obnoveny, až to situace dovolí. Pokud jde o samotný incident, očití svědci tvrdí, že ruské letadlo letělo nad tureckým územím. Potvrzují to i turečtí novináři, kteří se v oblasti pohybují. Připustil, že syrsko-turecká hranice není úplně dobře střežená už kvůli hornatému terénu, takže je do jisté míry prostupná pro menší skupiny lidí.

Šedivý doplnil, že by se NATO nemělo nechat vtáhnout do konfliktu s Ruskem, Turecko to prý s reakcí přehnalo. „Já si myslím, že to není adekvátní reakce, protože ruské letouny letěly podél turecké hranice, ale bylo zřejmé, že budou plnit úkol na syrském území. Myslím si, že může jít také o omyl,“ poznamenal host s tím, že vyjádření z turecké a ruské strany jsou prozatím dost ostrá, což znemožňuje konstruktivní jednání o situaci. „Rusové teď začnou ještě více prosazovat své zájmy v Sýrii ... a bude velmi těžké se s nimi dohodnout,“ doplnil Šedivý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…