Generální tajemník NATO se chce sejít s Lavrovem. Členy aliance vyzval k výdajům do obrany

30.01.2015 13:31

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg by se příští týden chtěl sejít s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem. Schůzka by se měla konat na okraj bezpečnostní konference v Mnichově. Právě prý chování Ruska je podle Stoltenberga jedním z důvodů, proč se NATO rozhodlo ke změnám, posílilo své východní země například vyšší ochranou vzdušného prostoru a na loňském summitu ve Walesu rozhodlo kromě jiného o zřízení sil s velmi vysokým stupněm připravenosti.

Generální tajemník NATO se chce sejít s Lavrovem. Členy aliance vyzval k výdajům do obrany
Foto: www.nato.int
Popisek: Vojáci NATO

Pro evropskou bezpečnost byl rok 2014 "černým rokem", míní generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Země aliance, především evropské členy, vyzval k zastavení propadu v obranných výdajích. Po krátkou dobu podle něj lze obranu zvýšit i při klesajících nákladech, dlouhodobě ale takový postup udržitelný není.

"Právě ve složité době, jako je nyní, je důležité se setkávat a diskutovat také o těžkých otázkách," podotkl prý Stoltenberg, který by rád mluvil s ruským ministrem zahraničí Lavrovem.

Stoltenberg v souvislosti s děním v loňském roce zmínil nevypočitatelné a asertivní chování Ruska, které v ukrajinské krizi a anexí Krymu rozkývalo dlouhodobé bezpečnostní prostředí Evropy. Upozornil ale také na hrozbu, která se ukázala na počátku roku při teroristických útocích v Paříži. Násilný extremismus na Blízkém východě a nepokoje v severní Africe podle šéfa NATO podporují terorismus v ulicích měst členů aliance.

Zatímco Rusko zvyšovalo výdaje na obranu, NATO náklady snižovalo

Na výroční konferenci v bruselské centrále aliance Stoltenberg upozornil, že Rusko i přes hospodářskou krizi minulých let i současné potíže zvyšovalo dlouhodobě výdaje na obranu. Ve stejné době země NATO své výdaje snižovaly.

"Také jsme viděli, že Rusko je připraveno sílu použít. Viděli jsme to v Gruzii, Moldavsku, na Krymu a nyní i na východní Ukrajině," uvedl generální tajemník aliance. Loni také podle něj letadla NATO vzlétla ke 400 ruským vojenským letadlům pohybujícím se u aliančních hranic, 150 případů se odehrálo v Pobaltí.

I tento vývoj a stále "asertivnější" chování Ruska je podle Stoltenberga jedním z důvodů, proč se NATO rozhodlo ke změnám, posílilo své východní země například vyšší ochranou vzdušného prostoru a na loňském summitu ve Walesu rozhodlo kromě jiného o zřízení sil s velmi vysokým stupněm připravenosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…