George Bush se ozval. USA se v Afghánistánu nemají za co stydět, budoucnost je nadějná

17.08.2021 17:24 | Glosa

Bývalý americký prezident George W. Bush, který před téměř dvaceti lety zahájil invazi do Afghánistánu, nyní americký úprk ze země během vyhlašování islámského chalífátu povstalci z Tálibánu hodnotí slovy, že je optimistou. Americká evakuace podle něj bude „úspěšná“ a Afghánistán je prý „tvořen houževnatými a energickými lidmi“. „Zlikvidovali jste brutálního nepřítele a odepřeli al-Káidě bezpečné útočiště, zatímco jste stavěli školy, posílali zásoby a poskytovali lékařskou péči,“ sčítá pak americké působení. Nastínil, že by Afghánistán mohl mít dobrou budoucnost.

George Bush se ozval. USA se v Afghánistánu nemají za co stydět, budoucnost je nadějná
Foto: Hans Štembera
Popisek: George W. Bush, bývalý prezident USA

Anketa

Považujete afghánskou misi (2001-2021) za úspěch Západu?

1%
98%
hlasovalo: 19280 lidí
Třiačtyřicátý prezident Spojených států ve svém optimistickém prohlášení shrnuje, že události v Afghánistánu sleduje společně se svojí chotí Laurou Bushovou „s hlubokým zármutkem“. „Tíží nás srdce jak pro afghánský lid, který tolik trpí, tak pro Američany a spojence v NATO, kteří tolik obětovali,“ píše.

Bush upozorňuje, že v největším ohrožení jsou nyní ti Afghánci, kteří „stáli v čele pokroku uvnitř své země“. „Prezident Biden slíbil, že tyto Afghánce spolu s americkými občany a našimi spojenci evakuuje. Vláda Spojených států má zákonnou pravomoc snížit byrokratickou zátěž pro uprchlíky během naléhavých humanitárních krizí. A my máme odpovědnost a prostředky k tomu, abychom jim zajistili bezpečný průchod nyní, bez byrokratických průtahů. Naši nejpevnější spojenci spolu se soukromými nevládními organizacemi jsou připraveni pomoci,“ zní od něj.

Bush píše, že je přesvědčen o americkém úspěchu při rychlém ústupu ze země. Evakuaci totiž podle něj, „protože je provádějí pozoruhodní muži a ženy z ozbrojených sil Spojených států, diplomatického sboru a zpravodajské komunity“.

Zmínil též válečné veterány. „Mnozí z vás se potýkají s válečnými zraněními, viditelnými i neviditelnými. A někteří z vašich bratrů a sester ve zbrani přinesli ve válce proti terorismu oběť nejvyšší. Každý den jsme byli pokořeni vaším nasazením a vaší odvahou. Zlikvidovali jste brutálního nepřítele a odepřeli al-Káidě bezpečné útočiště, zatímco jste stavěli školy, posílali zásoby a poskytovali lékařskou péči. Uchránili jste Ameriku před dalšími teroristickými útoky, zajistili jste milionům lidí dvě desetiletí bezpečí a příležitostí a učinili jste Ameriku hrdou. Děkujeme vám z celého srdce a vždy budeme ctít vaše zásluhy,“ poděkoval jim.

Sice je podle někdejšího prezidenta „těžké zůstat optimistou“, ale on se svou ženou prý „vytrvale“ optimisty zůstanou. Přestože se valná většina afghánské armády vzdala bez boje a mnozí Afghánci Tálibán vřele vítají, Bush si myslí, že prozápadní myšlení v tamních lidech zůstane. „Stejně jako naše země je i Afghánistán tvořen houževnatými a energickými lidmi. Téměř 65 procent obyvatel je mladších pětadvaceti let. Na jejich rozhodnutích, která učiní pro příležitosti, vzdělání a svobodu, závisí i budoucnost Afghánistánu. Jak tento týden napsala dr. Sakena Yacoobi z Afghánského vzdělávacího institutu, který otevřel školy pro dívky a ženy po celé zemi: ‚I když se bojíme, nejsme poraženi.‘ A dodala: ‚Myšlenky nezmizí tak snadno. Šepot ve větru nelze zabít. Tálibán nemůže rozdrtit sen. Zvítězíme, i když to bude trvat déle, než jsme chtěli,‘“ míní.

„Buďme všichni odhodláni být jednotní při záchraně životů a modlitbách za lid Afghánistánu,“ dodává se slovy, že je společně s manželkou „připraven pomoci“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…