Gott: Hvězda, úctu měl i u mladých. A padlo srovnání s Havlem

02.10.2019 18:40

Hosty středečních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byli kulturní publicisté Josef Chuchma, Jiří Peňas a Jan Dědek. Odpovídali mimo jiné na otázku, jak by se asi vedlo Karlu Gottovi v časech nadvlády komunistů nad touto zemí, kdyby nebyl režimním zpěvákem. Zaznělo i jisté srovnání s Václavem Havlem.

Gott: Hvězda, úctu měl i u mladých. A padlo srovnání s Havlem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott

Chuchmu zaujala slova Marty Kubišové o Karlu Gottovi. „Cítím v tom nějakou velkorysost a lidskost,“ pravil na adresu Marty Kubišové a zákazu, který jí vystavili komunisté, zatímco Gott mohl zpívat.

Anketa

Karel Gott zemřel. Měl by mít státní pohřeb v katedrále sv. Víta, jak navrhuje premiér Babiš?

88%
12%
hlasovalo: 33372 lidí

Uznal, že si Gott velmi vážil svých fanoušků a přistupoval k nim s pokorou. Na druhé straně se však také vedou debaty, nakolik kolaboroval s režimem Gustáva Husáka. Na jedné straně byl Gott člověkem, který ukazoval, že se s režimem musí nějak vycházet. „On pro tu širokou veřejnost zosobňoval ten Západ, ten úspěch, něco prostě lepšího. Jeho role byla takhle zvláštně dvojaká,“ uvedl Chuchma. I kvůli tomu má prý jisté pochybnosti, jestli by Karel Gott měl mít státní pohřeb. „Nevím, jestli by státní pohřeb neměli mít jen lidé, kteří se zasloužili o stát. Nevím, jestli se Karel Gott zasloužil o stát,“ upozornil Chuchma.

Dědek a Peňas konstatovali, že se státním pohřbem Karla Gotta v podstatě nemají problém.

Pro Němce, ale nejen pro Němce byl Gott hvězdou. Jeho hvězda vystoupala i  v Las Vegas v Americe, ve Švýcarsku a v dalších zemích. Na straně druhé, ve Francii ho zná málokdo.  

Dědka zaujalo, jak o Gottovi smýšlejí mladí lidé. „Mě zaujalo, kolik mladých lidí vlastně truchlí nad smrtí Karla Gotta. Já si myslím, že každá generace má mít své idoly, ale Karel Gott si získal i úctu mladé generace,“ ocenil publicista.  

Peňas přidal jisté srovnání s Václavem Havlem. „Já si myslím, že to ho velmi spojovalo s Václavem Havlem. On ho tehdy přirovnal k Řípu, je to prostě věc, která trvá,“ zaznělo s uznáním od Jiřího Peňase.

V závěru roku 1989 zpíval Karel Gott s Karlem Krylem. Šlo prý o jistý symbol generálního pardonu pro lidi, kteří se snažili vyjít s režimem. „Tehdy byla taková atmosféra. Tehdy se volalo ‚nejsme jako oni a nebudeme kádrovat‘,“ upozornil Peňas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…