Gott jako Ježíš? Kněz „vyslýchán“ v Rozhlase za slova na pohřbu

21.10.2019 8:27

Kněz Zbigniew Czendlik byl posledním, kdo promluvil na zádušní mši za zpěváka Karla Gotta. Kritici se pak nechali slyšet, že Gotta srovnal s Ježíšem, neboť řekl, že lidem po jeho odchodu nastala tma po celé zemi. Czendlik se však brání, že pouze použil poetický příměr z Bible. Rozhovor s ním vedla na ČRo Plus moderátorka Barbora Tachecí.

Gott jako Ježíš? Kněz „vyslýchán“ v Rozhlase za slova na pohřbu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Gott

„Rozhodně jsem neměl v úmyslu srovnávat Karla Gotta s Ježíšem,“ uvádí kněz s tím, že během obřadu se četlo evangelium popisující Ježíšovu smrt. „Je to poeticky vyjádřený smutek, určitá bolest. A musím říct, že když se český národ, potažmo celý svět, dozvěděl o smrti Karla Gotta, tak nastala trošku tma. Použil jsem tedy poetický příměr,“ uvedl Czendlik v rozhovoru s Barborou Tachecí.

Anketa

Dělá vám starosti zdraví prezidenta Zemana?

61%
39%
hlasovalo: 7869 lidí

Modlitbu za Karla Gotta mu schválilo arcibiskupství, což považuje za velkorysost kardinála Dominika Duky. „Pro mě to byla mimořádná čest, že jsem se mohl té mše zúčastnit,“ podotkl. „Někteří mi však říkají, že jsem z Boha udělal tajtrlíka. Někteří moji kolegové nad mojí modlitbou plakali, byli smutní, jiní mě chválili. Negativní ohlasy pocházejí spíše ze strany ortodoxnějších lidí. Je dobře, že každý má svůj názor. I to mě posouvá, i když to někdy zabolí,“ podotkl. Podle svých slov chtěl polidštit Boha i Karla Gotta. On sám je na tu modlitbu hrdý a pyšný. 

„Cokoliv bych tam řekl, tak vždy se najdou tací, kteří vám budou tleskat, a tací, kteří budou pískat. Možná jsem rebel, ale přidávám k tomu, že jsem rozkošný rebel,“ zmínil Czendlik. „Snažím se dát do pohřbu jakéhokoliv člověka srdce, cit. A mluvím slovy, která jsou mi vlastní. Jde to ze mě,“ dodal Czendlik. 

Czendlik v minulosti také použil frázi o víře, kdy uvedl, že aby uspěla, je třeba ji zabalit do krabičky od marlborek. Brání se však, že by se pokoušel o náboženský marketing.

„Myslím, že největší dar, který od Boha máme, je svoboda. Jednou jsem o svém přirovnání mluvil s kardinálem a on reagoval na moje slova tím, že jsou věci, které se v obalu neprodávají. Například chleba. Pokud tedy my, řekněme boží střední management, budeme dobří jak ten chleba, tak nepotřebujeme žádný obal,“ podotkl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…