Grafy, čísla, fakta... Proč nemůže Západ udělat na Saúdskou Arábii „bububu“

23.10.2018 10:44

Bruselský server Politico rozkrývá ekonomické vazby mezi Západem a Saúdskou Arábií. Vzájemné ekonomické vazby fakticky brání v přijetí sankcí kvůli vraždě opozičního novináře Chašákdžího.

Grafy, čísla, fakta... Proč nemůže Západ udělat na Saúdskou Arábii „bububu“
Foto: commons.wikimedia.org
Popisek: Muhammad bin Salmán

„Evropská unie čelí výzvám, aby poněkud přehodnotila v důsledku vraždy opozičního novináře Chašákdžího vztahy se Saúdskou Arábií. Právě tento brutální čin vyvolal otázky, jestli by nemělo dojít k přehodnocení ekonomických vztahů s Rijádem,“ píše Politico s dodatkem, že kancléřka Merkelová již avizovala případné zastavení exportu zbraní do Saúdské Arábie. „Několik evropských ministrů se rovněž odmítlo zúčastnit ekonomického fóra v Rijádu,“ uvádí server.

Na straně druhé se však ozývají hlasy, které před překotným zpřetrháním ekonomických vztahů varují. „Nějaké zásadní rozhodnutí by mělo přijít až teprve tehdy, když bude vše vyšetřeno a vyjasněno,“ konstatoval například evropský komisař Günther Oettinger. Server Politico připravil několik grafů, které poměrně jasně dokazují, jak je Saúdská Arábie, coby importér, a to nejenom zbraní, pro evropské dodavatele důležitý.

Podle švédského International Peace Research Institute (SIPRI) byla v loňském roce Saúdská Arábie největším odběratelem zbraní. S podílem na světovém trhu ve výši 13,2 % tak země předstihla více než dvojnásobně Austrálii a čtyřnásobně Velkou Británii. Loni v květnu například Saúdové uzavřeli s Američany smlouvu na nákup zbraní ve výši 110 miliard dolarů. K tomu lze připočíst dalších téměř 300 miliard dolarů v oblasti hospodářské spolupráce.

Saúdská Arábie se tím stala s osmnáctiprocentním podílem největším „nákupčím“ amerických zbraní na světě. Až daleko za ní skončila v pomyslném žebříčku Austrálie nebo Indie. Nejde přitom jen o loňský rok, ale období posledních pěti let. Významně se promítá saúdský import v oblasti zbraní také v rámci Evropské unie. Saúdská Arábie se tak v letech 2013 až 2017 podílela na nákupu britských zbraní ze 48,8 %.

Ekonomická síla Saúdské Arábie se však z pohledu evropských zemí projevuje ve všech hospodářských odvětvích. Mezi desítkou největších exportérů do Saúdské Arábie figuruje Německo, Itálie, Francie a Velká Británie, které tvoří asi 15 % z celkového podílu. Dalších deset procent potom zahrnuje zbytek členských států Evropské unie.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…