Grebeníček psal o levičáku Janu Palachovi a německých platech

03.12.2013 12:41

Jak je možné, že německé minimální mzdy jsou vyšší než ty české? A jak se Miroslav Grebeníček dívá na osobu Jana Palacha, změnil se nějak jeho názor od nedávného proslovu v Poslanecké sněmovně? Na to se poslance KSČM ptali čtenáři ParlamentníchListů.cz a on jim odpověděl.

Grebeníček psal o levičáku Janu Palachovi a německých platech
Foto: kscm.cz
Popisek: Miroslav Grebeníček, poslanec KSČM

Jeden ze čtenářů vyjádřil Miroslavu Grebeníčkovi podporu v jeho názoru na Jana Palacha. Poslanec totiž v únoru prohlásil, že Jan Palach se nezapálil na protest proti komunistické straně, ale jeho sympatie patřily reformním komunistům. Za svým názorem si dále stojí.

"O tom, že Jan Palach podporoval reformní komunisty v demokratizačním úsilí a orientoval se na hodnoty sociální spravedlnosti, mezilidské solidarity a lidské rovnosti, není sporu. Mohou to přehlížet nebo zastírat jen lidé nedostatečně obeznámení s historickými fakty nebo ideologové, kteří sledují jiné cíle než respekt k faktům a poctivé poznávání dějin," píše na webu ParlamentníchListů.cz Grebeníček.

Celé odpovědi na profilu M. Grebeníčka:

"V té souvislosti jsem také citoval výrok o Palachovi, kterým se k němu přihlásil Matěj Stropnický," dodává. Na mysli má letošní březen, kdy citoval místostarostu Prahy 3 Matěje Stropnického se slovy: "Nechte si Mašíny, Palach je náš."

Další čtenář se pak poslance ptá na to, jak je možné, že německá minimální mzda má být 8,3 eura na hodinu, tedy v přepočtu 213 korun. "Je možné že německý dělník pracuje asi 2x rychleji než český? Například německá prodavačka nebo dělník v automobilce, řidič kamionu, zedník a spousty dalších profesí?" ptá se čtenář ParlamentníchListů.cz.

Grebeníčkova odpověď je jasná. "Pokud v Německu za srovnatelné výkony při srovnatelných nákladech dostává zaměstnanec více a může si koupit více zboží a služeb, souvisí to se systémovým založením kapitalistické tržní ekonomiky, s účinky globalizace, problémem nerovnoprávné směny, s důsledky ekonomické politiky velmocí a sil finančního kapitálu, s nastavením pracovního práva a další legislativy, ale také specificky s tím, v jakém rozsahu je český stát a zaměstnanec připravován o příjmy mizernou ekonomickou politikou dosavadních vlád, nízkou ochranou oprávněných zájmů a práv zaměstnanců, nenasytností mnoha zaměstnavatelů, stamiliardovými daňovými úniky, tunely, přeléváním zisků do zahraničí, do daňových rájů, korupcí a předražováním veřejných zakázek. A mohl bych pokračovat," vysvětluje bývalý předseda KSČM.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…