Grémium ČSSD zvažovalo i variantu menšinové vlády s ANO

18.12.2013 11:55

Grémium sociální demokracie dnes ráno jednalo i o možnosti, že ve vznikající vládě nebudou lidovci. Zatím ale stále preferuje trojkoalici před menšinovou vládou ČSSD a ANO. ČTK to dnes řekla dvojice členů nejužšího vedení sociální demokracie, jejíž předseda Bohuslav Sobotka nyní ve Sněmovně jedná se šéfy ANO a KDU-ČSL o rozdělení ministerstev v kabinetu.

Grémium ČSSD zvažovalo i variantu menšinové vlády s ANO
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

"Pan předseda navrhl minimálně dvě nebo tři varianty postupu. Preferenci získala ta varianta trojkoalice," řekl ČTK jeden ze členů grémia. Podle něj se vedení ČSSD možností vzniku menšinové vlády zabývalo i z důvodu opakovaných vystoupení předsedy lidovců Pavla Bělobrádka, který i po dohodě na koaličním programu hovoří o tom, že by jeho strana do příští vlády vstoupit nemusela.


I když tedy sociální demokraté stále preferují vládu tří stran, značí dnešní jednání grémia, že menšinový kabinet s podporou KDU-ČSL nebo jiných stran je poměrně vážně zvažovanou možností. Již dříve podle zákulisních informací takový postup navrhl šéf hnutí ANO Andrej Babiš, který údajně požadoval, aby se dále jednalo bez lidovců.


Jedním ze zásadních problémů, který by dnes předsedové trojice stran měli vyřešit, pokud se mají jednání o vládě posunout dále, je otázka vedení ministerstva zemědělství. O tento resort usilují lidovci, ANO však chce, aby v jeho čele stáli sociální demokraté. Ti jsou podle svých slov připraveni učinit lidovcům výraznou nabídku. "To si nechme na ně, jestli to pro ně bude dost, nebo málo, nebo jestli přes zemědělství nejede vlak," naznačil dnes ČTK jeden ze členů vedení sociální demokracie možnost, že by KDU-ČSL dostalo namísto zemědělství jiný nebo jiné významné resorty.

Pokud se dnes šéfové trojice stran ve svých názorech na sestavení vlády sblíží, mohl by Sobotka obrysy příštího kabinetu ve čtvrtek představit prezidentu Miloši Zemanovi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…