Greta dostala další pokutu za blokády. Na naší straně je morálka a věda, vzkázala

12.10.2023 18:50 | Monitoring

Švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová dostala v poslední době již druhou soudní pokutu za neuposlechnutí pokynů policie. Ani pokuta necelých 10 tisíc korun jí ale dle jejích slov neodradí od toho, aby se nadále účastnila klimatických protestů. „Na naší straně je věda a na naší straně je morálka,“ prohlásila s tím, že se soudů nebojí.

Greta dostala další pokutu za blokády. Na naší straně je morálka a věda, vzkázala
Foto: Repro World Economic Forum
Popisek: Aktivistka Greta Thunbergová

Greta Thunbergová dostala svou druhou soudní pokutu za neuposlechnutí policejních pokynů při jednom z mnoha protestů proti klimatickým změnám. U okresního soudu ve švédském Malmö dostala pokutu 4500 švédských korun (9500 korun českých). Je to již druhá pokuta pro Thunbergovou, která byla v červenci za podobný přestupek pokutována částkou 2500 švédských korun (5300 korun českých).

Nynější pokuta přišla za účast na červencovém protestu u ropného terminálu v Malmö. Aktivisté z hnutí Reclaim the Future dočasně zablokovali přístup do zařízení tím, že si sedli. Později byli odvedeni policií. Thunbergová byla obviněna z neposlušnosti vůči orgánům činným v trestním řízení za to, že odmítla uposlechnout policii, která ji vyzvala, aby místo opustila. Poté byla odvlečena dvěma uniformovanými policisty.

Dvacetiletá Thunbergová se ke skutkům přiznala, ale vinu popřela s tím, že boj proti fosilnímu průmyslu byl formou sebeobrany před existenční a globální hrozbou klimatické krize. „Na naší straně je věda a na naší straně je morálka. Nic na světě to nemůže změnit, a tak to také je. Jsem připravena jednat i nadále, i když to povede k dalším rozsudkům,“ řekla po vynesení rozsudku podle informací serveru euronews.com.

Dnes má Thunbergová odcestovat do sousedního Norska, kde se zúčastní protestu s aktivisty, včetně domorodých Sámů. Ti protestují proti větrné farmě se 151 turbínami a chtějí ji odstranit, protože podle nich ohrožuje způsob života pastevců sobů. Aktivisté tvrdí, že přechod na zelenou energii by neměl být na úkor práv původních obyvatel. Před dvěma lety norský Nejvyšší soud rozhodl, že výstavba turbín porušila práva Sámů, kteří po staletí využívají tuto půdu k chovu sobů. Norská vláda však zatím nemá v plánu větrnou farmu odstranit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …