Guvernér ČNB: Oslabení koruny je potřeba celý rok, pak se uvidí

09.03.2014 13:27

Tématem druhé části pořadu Otázky Václava Moravce byla intervence České národní banky a oslabená koruna. Hostem byl guvernér ČNB Miroslav Singer. Česká ekonomika by se prý bez zásahu dostala do deflace. Ukazují to lednové výsledky. Prý se chystá i oživení.

Guvernér ČNB: Oslabení koruny je potřeba celý rok, pak se uvidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Guvernér ČNB Miroslav Singer

Podle Singera by se dostala česká ekonomika do deflace. Ukázala to prý už lednová čísla a potvrdil se prý i předpoklad, že ekonomika zažije oživení.

Čísla jsou tam, kde jsme je čekali

„I po odečtení těch jednorázových vlivů jsou ta čísla tam, kde jsme je čekali. HDP je číslo, kde půl procenta není žádná míra,“ uvedl Singer.

Šéf ČNB připustil, že dochází k nárůstu cen brambor a mléčných výrobků. To si ale vysvětluje zvyšující se poptávkou na trzích jako je Čína nebo bývalé země Sovětského svazu.

ČNB už neintervenuje. Ekonomové mají zadání nakupovat a ne se zbavovat cizích měn

Oslabení kurzu bude podle Singera potřeba po celý letošní rok. Teprve na počátku příštího se ukáže, zda bude současný režim stále potřeba anebo zda se zruší.

V Otázkách Václava Moravce prohlásil, že ČNB intervenovala několik dní v listopadu, kdy nakoupila 7 miliard eur do rezerv. Tím však intervence skončily. „Naši ekonomové mají zadáno nakupovat cizí měny a ne prodávat,“ prohlásil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …