Guvernéři amerických států nechtějí syrské uprchlíky. Federální soud jim však zavřel ústa

17.06.2016 9:36

Donald Trump byl ostře kritizován za svůj návrh, aby do Spojených států nebyly vpuštěni žádní muslimští uprchlíci. Jeho postoje však v tomto ohledu nejsou osamocené. Proti přesídlení syrských uprchlíků se staví podle televize NBC více než třicet států USA.

Guvernéři amerických států nechtějí syrské uprchlíky. Federální soud jim však zavřel ústa
Foto: pixabay.com
Popisek: Svoboda - ilustrační foto

Obamova administrativa se prozatím k přijímání syrských uprchlíků staví rovněž poněkud zdrženlivě a v letošním roce by jich mělo do Spojených států dorazit pouze deset tisíc. To je v porovnání s více než milionem uprchlíků, které přijalo Německo, značný nepoměr. Přijetí většího počtu uprchlíků však požaduje prezidentská kandidátka demokratů Hillary Clintonová a mnozí další kolegové z její strany. Naproti tomu republikáni ve světle masakru v orlandském gay klubu přišli s iniciativou, aby do země nebyli vpuštění vůbec žádní uprchlíci.

V každém případě je patrné, že mezi guvernéry jednotlivých amerických států idea přesídlování byť „jen“ deseti tisíc syrských uprchlíků nemá podporu. Na konci loňského roku se připojilo více než třicet států k iniciativě Texasu, který chtěl zabránit jakémukoli přijímání uprchlíků ze Sýrie. Nyní se však zdá, že tato snaha neuspěje. Federální soud včera rozhodl, že Texas nemůže přijímání uprchlíků zablokovat. Soudní rozhodnutí se sice nevztahuje obecně na všechny jednotlivé státy, otázkou ale zůstává, jestli budou mít jiné státy chuť jít do dalších soudních sporů.

Celý text v angličtině najdete ZDE.

„Toto rozhodnutí by mělo sloužit jako silné pokárání pro všechny další neústavní pokusy blokovat přesídlení uprchlíků. Federální soud vyslal jasnou zprávu do dalších států, že takové pokusy jsou neamerické a v neposlední řadě v rozporu se zákonem,“ konstatovala ve svém prohlášení Cecilia Wang, vysoká představitelka Mezinárodního záchranného výboru (IRC), jenž se věnuje pomoci uprchlíkům. Guvernéři většiny amerických států jsou přesto proti a varují před tím, že by dobrá vůle Spojených států mohla ohrozit národní bezpečnost.

Vše začalo loni v prosinci, když mělo být do oblasti Dallasu přesídleno šest syrských uprchlíků. Když se však texaská Komise pro zdravotní a sociální služby tázala IRC na osobní údaje uprchlíků, IRC je komisi odmítla předat. Následně se stát Texas obrátil na federální soud a v rámci případu rovněž obvinil federální vládu z porušení zákona o uprchlících z roku 1980, jenž zavazuje vládu zamýšlené přesídlení uprchlíků konzultovat s jednotlivými americkými státy. Texaské úřady tvrdily, že neměly možnost se vyjádřit, kam budou uprchlíci umístěni.

Jak konstatuje americká televize NBC, včerejší rozhodnutí federálního soudu není dobrou zprávou pro další státy, které zastávají vůči přesídlování syrských uprchlíků obdobné postoje. „Alabama již podobnou žalobu stáhla v lednu a guvernér Tennessee již vyjádřil ochotu respektovat rozhodnutí federálního soudu,“ uvádí NBC.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…