HN: Zemanovi stačí, že ho mají rádi lidé. Je mu jedno, co píšeme

26.06.2013 11:48

Den po jmenování premiéra Jiřího Rusnoka se na komentářové stránce Hospodářských novin zamysleli Petr Kamberský a Jiří Leschtina, jak se Miloši Zemanovi tento krok povedl. Kambeský si myslí, že Zemanovi voliči naivně pojmou jeho úspěch jako „dezinfekci chléva“, zatímco Leschtina varuje, že pokud poslanci prezidenta nezkrotí, mohou jeho ministři udělat z České republiky „úplně jinou zemi“.

HN: Zemanovi stačí, že ho mají rádi lidé. Je mu jedno, co píšeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem

Prezident Miloš Zeman má podle komentátora Petra Kamberského potíže se stabilitou a občas vrávorá. V politice jde však vždy přímo a rázně, jak nikdo jiný. „Přímo za mocí, za rozšiřováním svého vlivu a také, což je nové, přímo komunikuje se svými voliči".

Komentátor připomíná, že na jistém serveru, kde je možné hlasovat o kvalitě diskusních příspěvků pod článkem, jednoznačně vyhrála glosa ve znění: „Děkuji, pane prezidente, nezklamal jsi. A teď pryč s tou svoločí, vydezinfikovat chlív.“ Není prý radno takovou argumentaci podceňovat. Zeman je muž z lidu, o něj se opírá a je mu jedno, co píší Hospodářské noviny, nebo říkají právníci.

Například často opakovaný bonmot, že tři právníci mají čtyři názory, protože minimálně jeden z nich je schizofrenik, je prý rafinovaným útokem na ty, kteří Zemanovi oponují. Ukazuje tím svým voličům, že jeho kritici jsou nevěrohodní a nemají je poslouchat. Stejnou logikou jsou prý vedeny jeho vytrvalé narážky na novináře.

Zeman chápe, že lid porozumí lépe bonmotu, byť tisíckrát obehranému, než deseti sofistikovaným článkům. Rovněž chápe, že lid má rád ty, kteří vycházejí z něj a proto ostentativně vystavuje na odiv svou lidovost, včetně popíjení.

Zemanovy voliče podle Kamberského nezajímají lhůty nebo ústavní zvyklosti, o kterých v životě neslyšeli, ale dezinfekce chlévů. „Teď ještě postaví do záře reflektorů své politické přátele a podporovatele a nazve je odborníky. Svůj cíl splnil. V očích svého publika je vítěz,“ uzavírá Kamberský.

Zavřete mu hřiště, prosí poslance Leschtina

Jeho kolega Jiří Leschtina píše, že prezident Zeman převrací politické poměry vzhůru nohama, ale poslanci jeho ambicím mohou celkem snadno čelit. „Stačí uzavřít hřiště, na němž chce Miloš Zeman rozjet hry se svou privátní vládou. Tedy, když poslanci bez otálení rozpustí sněmovnu a přivodí předčasné volby,“ radí komentátor. Parlamentní strany však nad tímto preventivním úderem trestuhodně váhají. Starostenský poslanec Polčák dokonce přišel s názorem, že takové jednání by bylo kapitulací před prezidentem.

Takže to podle Leschtiny dopadne tak, že vydupaná Zemanova vláda bude mít pravomoci plnohodnotného kabinetu, bude rozhazovat předvolební peníze, ovládat státní podniky, a to vše v obrovském tempu, protože bude chtít za čtyři měsíce zvládnout to, na co má normální vláda čtyři roky.

Poslanci by si proto prý měli uvědomit důsledky přetrvávání Zemanovy vlády a rozpustit se co nejdříve. Jinak bychom prý mohli jít k volbám ve výrazně jiné zemi. „Vinu ale pak nedávejme Kremlu ani Lukoilu, ale českým politikům, kteří zase jednou historicky vybouchli,“ uzavírá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…