Hádejte, kdo byl nejvíc u Václava Moravce. A kdo hned za ním. Je tu zásadní a důkladný rozbor pořadu ČT

18.07.2017 14:10

Téměř 4 dny strávil u moderátora České televize Václava Moravce v jeho pořadu Otázky Václava Moravce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Na druhém místě skončil předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Analýzu za třináct let fungování pořadu přinesla společnost Newton.

Hádejte, kdo byl nejvíc u Václava Moravce. A kdo hned za ním. Je tu zásadní a důkladný rozbor pořadu ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Moderátor OVM Václav Moravec

Václav Moravec za celou éru pořadu položil už 58 250 otázek, na něž odpovídalo přes 3000 hostů. Z toho bylo 500 politiků. Kdybychom se teď chtěli podívat na všechny díly, strávili bychom u televize nepřetržitě více než 49 dní.

Sobotka v pořadu České televize prohovořil celkem 1 den a 5 hodin, Kalousek pak o pět hodin méně. Celkem pak ve studiu strávil Sobotka čtyři dny, Kalousek dny tři. 

Na dalších příčkách se umístili expremiér Jiří Paroubek, předseda KSČM Vojtěch Filip, následovaní občanskými demokraty Petrem Nečasem a Mirkem Topolánkem. Miloš Zeman, který v současné době již k Václavu Moravcovi nechodí, hovořil v pořadu více než 6 hodin.

Anketa

Už nějakou dobu platí zákaz kouření v restauracích. Osvědčil se?

32%
68%
hlasovalo: 4323 lidí

Zajímavé jsou také statistiky, kdo hovořil nejvíce za které vlády. „Později za Fischerovy vlády v pořadu mluvil nejvíce ministr financí Eduard Janota. V prvním roce jmenování Nečasovy vlády byl nejvíce zastoupen sám premiér, ale v následujících letech 2011-2013 už byl u Moravce více Miroslav Kalousek. Od roku 2014 až do současnosti trvá éra Bohuslava Sobotky,“ uvádí Newton.

V průběhu let pak v Otázkách podle analýzy nejvíce hovořili předsedové ČSSD Stanislav Gross a Jiří Paroubek. V roce 2008 je nahradil šéf Strany zelených Martin Bursík.

A co délka promluvy? Velmi krátce ze současných politiků mluví Andrej Babiš (ANO) a Michaela Marksová (ČSSD). Naopak nejdéle hovoříval Václav Havel. Úplně nejdéle však hovořil bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili, jehož Moravec přerušil až téměř po pěti minutách. 

Zajímavostí pak bezesporu je také to, že v prvních letech Otázek hovořili hosté krátce a častěji se střídali. Od roku 2008 si pak do řeči skáčou méně a jsou i méně přerušováni, střední délka promluvy se tak zdvojnásobila na 20 sekund. 

Nejrychlejšími řečníky pak podle Newtonu jsou ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD) a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Oproti tomu nejpomalejší je Karel Schwarzenberg (TOP 09), následován prezidenty Milošem Zemanem a Václavem Havlem.

Celá analýza ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…