Hádka Zahradila se zastáncem eura. Sliboval ODS 20 procent, když se polepší

23.12.2019 18:16

Zahradil a euro. Europoslanec Jan Zahradil se zasmál nad snahami přijmout v Česku euro. Pokud ho budou prosazovat lidé jako bývalý tajemník Úřadu vlády pro evropské záležitosti Tomáš Prouza nebo viceprezident Svazu průmyslu Radek Špicar, Česko může být podle Zahradila v klidu, protože zůstane u koruny. Radek Špicar však hned přešel do protiútoku. A rozpoutala se ostrá slovní přestřelka.

Hádka Zahradila se zastáncem eura. Sliboval ODS 20 procent, když se polepší
Foto: Repro Facebook Petr Fiala
Popisek: Volební plakát ODS do voleb do Evropského parlamentu

Česká národní banka vydala zprávu, ve které konstatovala, že česká ekonomika ještě není dostatečně sladěna s ekonomikami členských států eurozóny, a prozatím doporučila nepřijímat euro. Zastánci přijetí eura v České republice se proti zprávě centrální banky ohradili.

Způsob, jakým do diskuse o euru zasahuje ČNB, je po celá léta skandální. Silnými slovy zpravidla šetřím, ale tady jsou zcela namístě,“ reagoval například bývalý ministr financí Ivan Pilip. Na jeho výrok upozornil server Seznam Zprávy. Někdejší tajemník pro evropské záležitosti při Úřadu vlády centrálním bankéřům oponoval, že Česko je na přijetí eura připraveno, neboť splňujeme všechna potřebná kritéria a naše zadlužení není nijak enormní.

Europoslanec Jan Zahradil si vůči zastáncům eura neodpustil rýpnutí.

„Odpůrci přijetí eura v ČR mohou být v klidu. Jestli mezi jeho hlavní citované zastánce patří Ivan Pilip, Tomáš Prouza nebo Radek Špicar, tak to opravdu nehrozí. Ještě tam chybí Tomáš Sedláček. A nasdílet to pak může (aktivista) Tomasz Peszynski,“ udeřil Zahradil.

Ing. Jan Zahradil

  • ODS
  • Řekněme NE evropské federaci!
  • europoslanec

Jenže Radek Špicar se hned ozval.

„Zatímco Vy tím svým euroskepticismem hlásaným z Bruselu ODS vyloženě pomáháte. Kdybyste se ho konečně dokázali zbavit, tak byste se k těm 20 %, i s přispěním všech těch podnikatelů, kteří ho s vámi nesdílí, protože vidí výhody jednotné měny, možná mohli přiblížit,“ přiložil pod kotel podnikatel.

Radek Špicar a Jan Zahradil debatují

Zahradil však nemlčel a zdůraznil, že podle průzkumu, který si ODS nechala zpracovat, je 66 procent jejích příznivců proti přijetí eura, jen 30 je pro a čtyři procenta váhají. „Se s tím smiř,“ doporučil politik podnikateli po vzoru Zikmunda z pověstných Obrázků z české historie.

Nakonec Špicara požádal, aby neházel do české společnosti další rozbušku.

Špicar si však trval na tom, že by přijetí eura pro Česko znamenalo pozitivní krok vpřed. Zahradila označil za „směšného“.

„Ke zklidňování společnosti nabádá někdo, kdo píše tweety jako ten, který tuhle diskusi odstartoval. Jste směšný,“ uzavřel kanonádu podnikatel.


Radek Špicar a Jan Zahradil debatují

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…