Hádky v Trikolóře: Obviňování. Tvrdý Klaus ml. A temná konstrukce

19.01.2021 8:12

Jsi s Klausem, nebo proti němu? V Trikolóře Václava Klause mladšího to tři čtvrtě roku před volbami pořádně vře. Část strany vyzývá Klause k rezignaci na post předsedy. Mezi nespokojence patří i Ivana Kerlesová, která v krajských volbách za Trikolóru kandidovala na post jihočeské hejtmanky. Jenže Klaus má přímo v Trikolóře také mnoho zastánců, kteří nespokojencům posílají jasný vzkaz. A pak jsou tu příznivci strany, kteří také odmítají mlčet. Nahlédněte.

Hádky v Trikolóře: Obviňování. Tvrdý Klaus ml. A temná konstrukce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

V Trikolóře Václava Klause mladšího roste nespokojenost s jejím šéfem. Své pozice už se vzdali předseda Trikolóry v Moravskoslezském kraji i ve Středočeském kraji. Hlasy nespokojenců se podle Deníku N ozývají také z Ústeckého kraje, kde Václav Klaus mladší prosazuje do čela kandidáty do sněmovnách voleb Terezu Hyťhovou, bývalou poslankyni za SPD, která přestoupila k Trikolóře.

Anketa

Zachrání nás vakcína proti covidu-19?

27%
73%
hlasovalo: 10416 lidí

Členové strany si stěžují také na to, že se mnohdy až z médií dozvídají, co bude strana prosazovat ve volbách. Třeba referendum o vystoupení z EU opakované každé čtyři roky.

„Mně osobně se nelíbí, že jsem se dozvěděla z médií, že Trikolóra se jednou za čtyři roky bude snažit o referendum o setrvání ČR v Evropské unii. Když jsem napsala centrální kanceláři, zda máme nový program a kde se o něm mohu dočíst, odepsali mi, že žádný nový program není. Pak se tedy musím ptát, jak to, že se nové programové priority objevují v médiích,“ zlobila se Ivana Kerlesová ve vyjádření Janu Moláčkovi pro Deník N. Kerlesová v krajských volbách za Trikolóru kandidovala na post jihočeské hejtmanky.

Proti Kerlesové se postavila předsedkyně místní organizace v Českých Budějovicích Radka Váchalová.

„Kdyby se paní Kerlesová zúčastňovala jednání MO ČB, případně krajských rad, nemusela by se dozvídat informace z médií a měla by je od vedení kraje a MO ČB tak, jako je mají všichni ostatní členové. Když ale někdo jde místo účasti na jednání MO do lesa se psem, má priority patrně jinde a nemůže si pak stěžovat na nedostatek informací. Její intrikaření bylo MO ČB známo, nicméně nikdy se nedostavila k osobnímu jednání a nebylo možné s ní vše probrat,“ nebrala si servítky Váchalová.

Úprava některých bodů programu podle předsedkyně místní organizace souvisí s tím, jak se mění situace v Evropě, ať už v otázce řešení koronaviru či řešení otázek migrace. Tyto změny považuje za nanejvýš zodpovědné.

„Paní Kerlesová též po krajských volbách začala jednat s republikovým vedením SPD, tedy s p. Okamurou, a požádala o členství v SPD. Je tedy divné, že má tu drzost se opírat do předsednictva Trikolóry. SPD jí nevyšlo?“ zeptala se Váchalová.

Ivana Kerlesová by si podle Váchalové měla uvědomit, že jako kandidátka na hejtmanku v Jihočeském kraji neuspěla a z tohoto faktu by měla vyvodit osobní odpovědnost. Jenže ona raději útočí na Václava Klause mladšího a jedná o spolupráci s SPD, což se Váchalové ani trochu nelíbí.

Spory v Trikolóře

Zdá se však, že tahanice v Trikolóře se nelíbí ani příznivcům Klausova hnutí.

„Přestaňte sa hádat a začnite něco dělat,“ napsal ke sporům pan Marek Krša.

Spory v Trikolóře

Končící předseda krajské organizace Trikolóry v Moravskoslezském kraji Petr Viktorýn odmítl Klausovi dělat „fíkový list“. „Nebudu obhajovat pozici krajského předsedy, přišel jsem do Trikolóry pracovat, ne dělat fíkový list,“ řekl taktéž Janu Moláčkovi v Deníku N. „Pro mnohé je velkým zklamáním, že by se kandidátky sestavovaly seshora, a ne v krajích, což si pan Klaus vymínil,“ dodal.

Na sociální síti Facebook se poté rozhodl vysvětlit, jaký vidí rozdíl mezi demokratickou politickou stranou a autoritářsky řízeným hnutím a proč je z Trikolóry zklamán.

„Místo toho se rozepíšu o dvou zásadně rozdílných modelech politických stran,“ spustil.

„Manažersky řízené strany:

(např. ANO, Věci Veřejné, apod.)

Jsou to strany se štíhlým aparátem, centrálním vedením a centrálním financováním. Zpravidla jsou řízeny autoritářsky a předseda může názorově oscilovat, protože to vlastně kazí jen sám sobě.

Lidové strany:

(např. ČSSD, KDU-ČSL, ODS, Trikolóra)

Jsou strany s širokou členskou základnou a přesnou strukturou organizací řazených - místní organizace/krajská organizace/republikové předsednictvo. Program bývá striktně daný, závazný a jednotný. Tyto strany musí zachovávat demokratické principy nejen pracovně, ale pro transparentnost i organizačně a finančně (členské příspěvky a lokální sponzoři). Všechny kroky se tedy řeší delegačním principem a vycházejí směrem od členské základny,“ rozvedl svou myšlenku.

A nakonec dodal, kde vidí zásadní problém. „...ve chvíli, kdy se tyto principy míchají, vyvolává to oprávněné obavy o smyslu či účelu.“

Spory v Trikolóře

Na spory v Trikolóře reagoval i Petr Macinka, spolupracovník Institutu Václava Klause, exprezidenta a také tatínka Václava Klause mladšího.

Macinka za spory v Trikolóře vidí kampaň vedenou ve prospěch SPD a to Janem Moláčkem.

„Deník N a aktivista Moláček v kampani Okamurovy SPD. Kdo by to byl někdy tušil... Buď to bylo velmi drahé, anebo platí Leninova teze o užitečnosti,“ napsal Macinka.

Spory v Trikolóře

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…