Hájek brání Klause: Bolševičtí spisovatelé a jejich Havel. Kníže kandiduje na Boha

14.02.2013 17:45

Prezident Václav Klaus podle Novinek.cz uvedl, že se nehodlá omlouvat za svůj kritický výrok na adresu Václava Havla, kdy ho označil za extrémního levičáka. K celé věci se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil jak Havlův přítel Karel Schwarzenberg, tak i Klausův blízký spolupracovník Petr Hájek. Padala slova o ráji, očistci i pekle.

Hájek brání Klause: Bolševičtí spisovatelé a jejich Havel. Kníže kandiduje na Boha
Foto: hrad.cz
Popisek: Bývalý vicekancléř Václava Klause Petr Hájek ve své pracovně.

„Václav Havel (a jeho specifická ideologie, pro kterou nemám lepší název než havlismus) byl absolutně jiný svět. Trh nazýval hokynářstvím, místo demokracie chtěl elitářskou postdemokracii, místo konzervatismu a tradičních hodnot prosazoval modernistické boření existujícího lidského řádu. Byla to spíše ozvěna francouzského jakobínství než britský konzervativní princip klasického liberalismu. Bylo to extrémní levičáctví. Tyto věty jsou jen stručným naznačením zásadních rozdílů mezi námi dvěma, není to vážné pojednání o Václavu Havlovi,“ uvedl v rozhovoru pro polský časopis Do Rzeczy Klaus.

„Měl bych ale snad také zmínit jeho kosmopolitismus proti mé důvěře ve stát, ve kterém žijeme. Byl to také výbojný zahraničně-politický intervencionismus (a humanitární bombardování) místo respektu ke kterékoli zemi světa. Ale to už začíná být spíše než odpověď na Vaši otázku nástin osnovy k delšímu textu na toto, pro naši zemi stále ještě, nebo spíše zase znovu, tak klíčové téma. Myslím, že i Poláci tomu dobře rozumějí,“ dodal Klaus.

Na to reagoval český PEN klub a vyzval Klause, aby s útoky na Havla přestal. „Obracíme se na Vás s žádostí, abyste se ve svém úřadu nadále zdržel zjevných i zastřených útoků na svého předchůdce Václava Havla. Havel byl dlouholetým členem PEN klubu a také jeho čestným předsedou, byl to člověk hájící pravdu, svobodu a morálku,“ píší osobnosti PEN klubu v dopise.

Podle Schwarzenberga je Havel v ráji

Podle Novinek.cz se prezident Václav Klaus odmítl omluvit za výroky o svém předchůdci Václavu Havlovi. Považuje je za správné a pravdivé. „To jsou všechno věty, které já říkám dávno, ne-li dokonce desetiletí. Byly to lehce nahozené věty, za které se vůbec nestydím, které, myslím, jsou správné a pravdivé, a navíc říkal jsem je už dávno,“ řekl Klaus.

ParlamentníListy.cz se dotázaly předsedy TOP 09, vicepremiéra a ministra zahraničí Schwarzenberga, který byl Havlovým přítelem, zda by se podle něj měl Klaus za svůj výrok na adresu Havla omluvit. „Václav Havel už je v ráji, tudíž už není možné se mu omluvit. Prezidentu Klausovi nejsou jasné pojmy ´jakobíni´, ba dokonce i ´levičák´. Doufám, že v důchodu se vrátí ke studiu a objasní si pojmy a definice,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz Schwarzenberg.

Bolševický svaz spisovatelů a Schwarzenbergova kandidatura na Boha

Na prohlášení PEN klubu i vyjádření Schwarzenberga reagoval Klausův vicekancléř Petr Hájek. „Dámy a pánové z PEN klubu se rozhodli být kreativní – když zrovna neskládají angažované písně na téma Kníže lidu blíže a podobné opusy, které budou minimálně kandidovat na cenu Grammy – v úplně nové oblasti, k níž jim gratuluji. Pokud spisovatelská organizace vyzývá někoho, aby omezil svou svobodu projevu, když spisovatelé někomu říkají, že nesmí nějak mluvit a něco o někom říkat, tak jsme nikoli v PEN klubu, ale ve Svazu spisovatelů bolševického režimu. Už jim jen schází, aby za sebou měli opět svůj ústřední výbor,“ řekl pro ParlamentníListy.cz o iniciativě spisovatelů Hájek.

Ten se vyjádřil i ke Schwarzenbergovi: „Pan Schwarzenberg již sice není Kníže lidu blíže, ale když neuspěl ve volbě na prezidenta, chce pravděpodobně kandidovat na Pána Boha, protože ví, kde Václav Havel právě je: zda v očistci, ráji, nebo v pekle. Pozoruhodné též je, že Václav Klaus nemá jasno v pojmu ´levičák´. Já si myslím, že pan ministr Schwarzenberg má naprosto jasno. On sám jako levičák totiž velmi dobře ví, jak levičáci vypadají. To, jak vypadají jakobíni, nám teprve ukáže.“

Hájek rezignuje ve stejný den jako papež

Hájek se vyjádřil i k rezignaci papeže Benedikta XVI. a vidí v ní i spojitost s odchodem Václava Klause.

„Když už mluvíme o ráji a pekle, zeptejme se, jaký význam pro nás má, že k 28. únoru odstupuje papež Benedikt XVI. Význam to má přinejmenším symbolický. Papežovým odstoupením 28. února a ukončením prezidentské mise Václava Klause 7. března symbolicky končí jedna epocha, která se ještě pokoušela zachránit zbytky svobody a tradiční civilizace na této planetě. Hlasů, které budou hovořit a prosazovat hodnoty, po tomto nesvatém týdnu mezi 28. únorem a 7. březnem podstatně ubude. Navíc dodávám, že stejně jako papež jsem se rozhodl rezignovat na svou funkci 28. února,“ dodal Hájek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…