Hájkův web odkrývá, co prý stojí za dočasným příměřím na Ukrajině

19.06.2014 17:01

Co přimělo ukrajinského prezidenta Petra Porošenka vyhlásit dočasné příměří? Odpověď na tuto otázku hledal ve svém posledním příspěvku na serveru Protiproud.cz komentátor Václav Danda. Přečtěte si, na co přišel.

Hájkův web odkrývá, co prý stojí za dočasným příměřím na Ukrajině
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Nastupující prezident Petro Porošenko děkuje lidu

Podle Dandy stojí za rozhodnutím ukrajinského prezidenta tři proměnné. První z nich je zhoršující se situace na „východní frontě“. „Za poslední dva dny se totiž situace již zcela vymkla kontrole. Ukázalo se, že odhodlanost domobrany občanů Donbasu je natolik nezlomná, že dokáží i několik měsíců odolávat drtivé převaze těžkých zbraní, tanků, dělostřelectva i bombardovacích perutí srovnávajících jejich města pomalu se zemí. Ztráty na civilním obyvatelstvu již byly neudržitelné a informace z první linie fronty ukazovaly dnes a denně barbarství a zločinnost kyjevské junty v přímém přenosu,“ analyzuje komentátor poslední dění na Ukrajině.

Druhým momentem, který mohl být rozhodujícím psychologickým faktorem při změně uvažování Porošenka a jeho okolí je podle Dandy smrt dvou novinářů ruské státní televize a následný „tlak“ ze zahraničí. „Smrt novinářů totiž vyvolala obrovskou vlnu solidarity nejen v Rusku, ale i v západní Evropě, kde novináři bývají hákliví na vraždění svých kolegů. To vše ve chvíli, kdy se veřejné mínění na Západě dramaticky radikalizuje a dává stále častěji najevo nesouhlas s podporou 'svých' vlád masakru občanů východní Ukrajiny,“ konstatuje.

Třetí důležitou událostí, která zřejmě přispěla ke změně kyjevského postoje, bylo podle názoru komentátora i zastavení dodávek ruského plynu do Kyjeva a výbuch plynovodu, kterým proudí plyn ze Sibiře do Evropy. „Je docela možné, že tento výbuch, který si nevyžádal žádná zranění ani oběti na životech, mohl být 'vzkazem' partyzánských oddílů působících po celém území Ukrajiny, že v případě pokračování genocidy východu pocítí občanskou válku i Kyjev. Přerušení dodávek plynu by postavilo Kyjev před neřešitelný problém,“ myslí si.

„Není vyloučeno, že právě sled těchto událostí, spolu s nenápadnou, chytrou a důraznou politikou Moskvy přiměl Kyjev alespoň k částečné změně krvavého kurzu,“ uzavírá Danda svůj pohled na věc.

Plné znění komentáře ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luš

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…