Hajzl jeden. Pravicový podnikavec, napsal o Bakalovi exposlanec ČSSD

23.09.2013 7:05

Miliardář Zdeněk Bakala má nepřímo téměř třetinový podíl ve firmě OKD, která provozuje Důl Paskov. Podle analytiků Bakala vydělal téměř 38 miliard korun na firmách spojených s OKD. Informuje server iDnes.cz. Politik z ČSSD Miroslav Váňa to pak nevybíravými slovy komentoval na svém facebookovém profilu.

Hajzl jeden. Pravicový podnikavec, napsal o Bakalovi exposlanec ČSSD
Foto: Daniela Černá
Popisek: „Bakalo, ty lumpe, odejdi," stálo na papíře

Jméno Zdeňka Bakaly v posledních dnech v Česku skloňuje řada lidí. Nejvíce ho používali horníci během demonstrace v Ostravě kvůli plánovanému uzavření Dolu Paskov. Zaměstnanci firmy OKD se obávají o ztrátu zaměstnání a podnikatele mimo jiné viní z toho, že přispěl ke špatné situaci firmy, ve které pracuje více jak deset tisíc lidí.

OKD měla v pololetí ztrátu 10 miliard korun a podle horníků za to nemůže pouze pokles cen uhlí. Na vině je prý i přílišné odčerpání dřívějších zisků, přehnané zadlužení firmy a nákup předražených strojů.

Ztráta zaměstnání se dotkne zhruba 1400 lidí, plánuje OKD

Generální ředitel a předseda představenstva OKD Ján Fabián v pořadu Otázky Václava Moravce prohlásil, že společnost nebude dotovat ztrátový provoz. Chce tedy uzavřít Důl Paskov do konce roku 2014. „Jakákoliv forma fungování podniku nad rok 2014 by byla možná pouze tehdy, kdyby se někdo jiný podílel na těžbě,“ řekl s tím, že by důl mohl být otevřený dalších několik let, například s finanční pomocí od státu.

Fabián doplnil, že OKD bude se státem jednat o sociální podpoře propuštěných zaměstnanců. Vedení firmy prý zároveň zpracovává sociální program, který pracovníkům v Dole Paskov nabídne pomoc. V jeho rámci by mělo zhruba 750 lidí přejít na jiné doly v oblasti Karviné. Další lidé zůstanou pracovat v Paskově i po uzavření dolu nebo odejdou do předčasného důchodu. O zaměstnání tak má přijít 1200 až 1400 lidí.

V Ostravě se demonstrovalo a Bakala mezitím prodlužoval smlouvu svému týmu cyklistů

Lidé se na Bakalu zlobí i kvůli dalším věcem. Odmítl třeba prodat nájemníkům byty získané spolu s OKD a nyní odmítá řešit problémy těžařů. Podle něj by situaci měli řešit manažeři OKD.

MF Dnes upozorňuje na to, že zatímco v úterý probíhala demonstrace proti ztrátě práce v Ostravě, miliardář jednal v Amsterodamu o prodeji části bytů horníkům a také podepisoval pro svůj belgický profesionální tým cyklistů prodloužení smlouvy s belgickou firmou Omega Pharma na další dva roky. Pak se vydal do Jihoafrické republiky, kde vlastní vinice a jedno z mnoha sídel.

Za posledních sedm let si Bakala přišel na 38 miliard

Skupina analytiků zjistila, že skupina BXR, v níž má Bakala poloviční podíl, získala jen z těžební části svého byznysu dosud zhruba 70 miliard korun. Z toho 35 miliard připadá na samotného Bakalu.

BXR pak další miliardy korun vydělala díky firmě RPG Byty. Letos se jednalo o dividendu ve výši 4,6 miliard korun. Z toho měl Bakala 2,3 miliardy. Pod OKD spadá ještě bývalá OKD Doprava, nyní AWT. Ta v minulých letech vyplácela dividendy ve výši jednotek až desítek milionů.

Hajzl jeden, prohlásil Miroslav Váňa na svém facebookovém profilu

Dohromady finančník získal z výnosů firmy a prodeje akcií za posledních sedm let nejméně 38 miliard korun.

Kandidát ČSSD do Poslanecké sněmovny, exposlanec Miroslav Váňa v reakci na zde citovaný článek napsal na svůj profil na Facebook: „Hajzl jeden. Vydělal téměř 40 mld. To je pravicový podnikavec.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…