Haló, tady občan, potřebuji pomoc. Ale na policejní služebně je často zavřeno, píší noviny

20.06.2016 7:31

Hned na čtvrtinu policejních stanic se v noci nedoboucháte. Mají zavřeno. Policie však slibuje, že již v roce 2020 budou mít všechny služebny nepřetržitý provoz. Píše to dnešní MF Dnes.

Haló, tady občan, potřebuji pomoc. Ale na policejní služebně je často zavřeno, píší noviny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní složení služebního slibu příslušníků Policie ČR na Hradčanském náměstí

O nepřetržitém provozu služeben se píše v reformě policie, o které se hovořilo především v souvislosti se slučováním elitních útvarů do Národní centrály pro boj proti organizovanému zločinu. O ní však v reformě není napsáno nic. 

Místo toho je v dokumentu uvedeno, že se přibere celkem čtyři tisíce nových mužů zákona, koupí se dva velké vrtulníky pro dvacet lidí a lepší počítače. Jsou zde však také vypsány slabiny. „K 1. lednu 2015 mělo 120 z celkem 521 služeben ve stavu méně než 15 policistů, což ve svém důsledku znamená, že tato oddělení nemohou zajistit 24hodinový provoz,“ píše se zde. Policejní prezident Tomáš Tuhý nepřetržitý provoz přitom vnímá jako bonus, nikoliv jako povinný standard. 

Problémem, se kterým se policisté potýkají, je také jejich příjem. V současné době totiž muži zákona berou jen 126 procent průměrného platu, kdežto před deseti lety to bylo 150 procent. „Ročně odchází přibližně osm set lidí. Aktuálně máme přes tisíc lidí podstav, ale to je přirozený stav. Předpokládám, že plán náborů plníme. Je to také o kapacitě škol,“ řekl Tuhý. 

Podle nové reformy by policisté také měli vylepšit komunikaci s občany či se zapojit na sociální síti Facebook.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…