Hamáček: K Babišovi základní důvěru mám

14.05.2018 13:45

Za týden ČSSD zahájí své vnitrostranické referendum o vstupu do vlády s ANO, kterou bude tolerovat KSČM. Podle slov předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka je varianta jít do vlády s trestně stíhaným premiérem Andrejem Babišem a KSČM menší riziko než zůstat v opozici. „Výsledkem práce v opozici by byl jen program ‚antibabiš‘, to by nás stálo ztrátu mnoha voličů,“ řekl v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Hamáček: K Babišovi základní důvěru mám
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

V otázce, zda vstoupí do vlády s ANO, je ČSSD nejednotná. Sám Hamáček přiznává, že od únorového zvolení předsedou byly chvíle, kdy už přemýšlel nad koncem. „Nekandidoval jsem proto, abych utíkal z boje. Mrzí mě ale, že se část sociální demokracie vyžívá v nekonečných vnitrostranických půtkách a pořád řešíme sebe,“ uvedl.

Jak nyní rozhodnou členové sociální demokracie v referendu o případném vstupu do vlády s ANO, zatím nechce předjímat. Je ale prý toho názoru, že se jim podařilo vyjednat důstojný kompromis a bere to jako velký úspěch. „Prosadili jsme nejen pět křesel ve vládě, včetně klíčového Ministerstva práce a sociálních věcí, ale především i řadu programových priorit, včetně toho, co se nám nedařilo prosadit v minulé vládě,“ upřesnil.

Otázka, zda není pro ČSSD příliš riskantní jít do vlády s trestně stíhaným politikem za podpory komunistů, je podle jeho slov stejně legitimní jako otázka, jestli není příliš velké riziko zůstat v opozici. „Politická strana je od toho, aby prosazovala svůj program. Pokud bychom šli do opozice, výsledkem by byl jen program ‚antibabiš‘. A všechny analýzy říkají, že tento program nás stál v minulosti ztrátu mnoha voličů,“ zdůraznil v rozhovoru pro server Aktuálně.cz Hamáček.

Řada sociálních demokratů už dlouho mluví o tom, že předsedovi ANO se nedá věřit. Hamáček ale argumentuje tím, že proto také mají v koaliční smlouvě jasné pojistky. „Za mě tam nějaká základní důvěra je, ale každá důvěra má své hranice. Já se nad touto kritikou od některých spolustraníků pozastavuji, mám totiž trochu pocit, že se vracíme do politické pasti, do které jsme se dostali před volbami, tedy že vše je jen o Babišovi,“ dodal

Pokud by přece jen došlo na to, že by premiér Babiš při vládnutí nebral na ČSSD ohledy, zatáhla by prý ČSSD záchranou brzdu a odešla z kabinetu. „Bereme to ale až jako poslední řešení, kdyby nebylo jiné cesty ven,“ řekl. Pravdou ale zůstává, že v ČSSD není dobrá atmosféra a různí lidé mají různou představu o tom, jaké by mělo být směřování sociální demokracie.

Hamáček se ale neobává, že by se někdo pokoušel o jeho svržení. „Mým cílem je, aby ty skupiny bylo schopné spolu diskutovat a komunikovat. A to se nám daří. Vedeme jednání společně s Jirkou Zimolou a nenarazili jsme na žádný problém. Obavy z rozpadu sociální demokracie nemám,“ řekl.

Poté uvedl na pravou míru i své předešlé vyjádření k účasti místopředsedy Jaroslava Foldyny na akci Nočních vlků. „Jardu Foldynu jsem nekritizoval za to, že šel s kontroverzní skupinou motorkářů uctít památku padlých sovětských vojáků. Vyčítal jsem mu to, že se nechal vtáhnout do konfliktu s těmi, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas, a přitom použil vulgární slova,“ vysvětloval.

Hamáček prý často slýchává názory mnohých opozičních politiků, že je nejlepší nechat Andreje Babiše, aby se znemožnil, a obrat ho o voliče. „My ale nechceme podpořit nástup extremistů do vlády a současně nám jde o budoucnost sociální demokracie. Myslím, že by nám potom mnozí oprávněně předhazovali, že neseme díl odpovědnosti za vládu ANO s extremisty a že jsme takto poškodili pověst Česka v zahraničí,“ řekl a dodal, že ČSSD se nerýsuje žádné vynikající řešení. „My řešíme, která z těch špatných možností je nejméně špatná. A já myslím, že to je vláda s ANO za tolerance KSČM,“ sdělil.

Původní zdroj ZDE

Připomněl, že není nadšený z toho, že KSČM bude mít vliv na případnou vládu, ale z pohledu dneška není podle Hamáčka KSČM největším rizikem pro Českou republiku. „Daleko větším rizikem je vliv extremistické strany na fungování této země,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…