Hamáček: Pitomé, nechceme Itálii. Zásoby z Číny budou létat denně! A toto Babiš vyjednal s Merkelovou

25.03.2020 20:21

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) v pořadu Interview ČT24 shrnul vývoj ohledně koronavirové krize u nás. Vzpomenul na počátek března, kdy navrhoval vyhlášení nouzového stavu, abychom mohli sehnat ochranné pomůcky. Premiér Andrej Babiš (ANO) to však tehdy odmítl a Hamáček sklidil od mnohých posměch. „Někteří se mi smáli. Říkali, že vyhlašovat stav nouze, když máme tři nakažené, že musím vědět něco víc. Já jsem věděl něco víc. Já jsem viděl grafy, modely, znal jsem sílu a šíření toho viru v jiných zemích,“ pronesl. Došlo i na dotaz ohledně „ústupků Číně“. To Hamáček rázně odmítl a zmínil, co nás čeká dále.

Hamáček: Pitomé, nechceme Itálii. Zásoby z Číny budou létat denně! A toto Babiš vyjednal s Merkelovou
Foto: reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček na tiskové konferenci.

Anketa

Kterou písničku by měl hrát rozhlas pro zlepšení nálady?

hlasovalo: 20087 lidí
Hamáček prozradil, že ho v současné době jeho práce baví, jelikož přináší výsledky. To, že se ale ocitl ve vážné situaci, si měl uvědomit už v době, kdy poprvé navrhoval vyhlášení nouzového stavu na počátku března. „Někteří se mi smáli. Říkali, že vyhlašovat stav nouze, když máme tři nakažené, že musím vědět něco víc. Já jsem věděl něco víc. Já jsem viděl grafy, modely, znal jsem sílu a šíření toho viru v jiných zemích, například v Itálii. Chtěl jsem tu republiku připravit tím, aby v rámci nouzového stavu bylo možné nakoupit ochranné prostředky, a už tehdy omezovat veřejné akce a aby občané, kteří se vraceli z Itálie, měli povinnou registraci,“ objasnil dění z počátku měsíce.

K tomu, že šéf vlády Andrej Babiš (ANO) Hamáčkův návrh odmítl, se však v rámci nynějšího dění nechce vracet. Odmítnutí jeho jakožto předsedy ústředního krizového štábu jej však donutilo přemýšlet nad podáním demise, uvědomil si ale, že by to zřejmě vedlo k pádu vlády, a proto nakonec ve své funkci setrval. Ústřední krizový štáb v čele s Romanem Prymulou předseda sociálních demokratů podporuje.

Když si Hamáček prohlížel možné modely, jak bude u nás nákaza postupovat a co to může přinést, u nejhoršího z nich jej prý až zamrazilo. Uklidnil ovšem, že to vypadá, že tomuto černému scénáři jsme již zřejmě utekli. „Ale když jsem to viděl… v té místnosti bylo chvíli ticho,“ poznamenal, že to pro něho byla v nynější situaci nejhorší chvíle.

Sám je pro jistotu opatrný v hodnocení nastalé situace i dnes. „Nebyl bych takový optimista, že bych sliboval, že za čtrnáct dní se ta opatření uvolní,“ pronesl. Zmínil, že k tomu vede i pozorování z Itálie, kdy se některým pacientům v domácí péči zdravotní stav zhoršil. „Ten virus je zákeřný a rozhodně to není lehká chřipka, to už je jasné každému,“ zmínil.

Současná opatření mají být funkční, důležité je, aby nařízení obyvatelé respektovali i nadále. V tom je Hamáček pozitivně překvapen. „Během noci se národ oblékl do roušek,“ chválil míru improvizace mezi lidmi. Lidé podle něho opatření dodržují.

S rostoucími teplotami a slunnými dny ovšem někteří vycházejí ven do ulic. „Lidé mají pocit, že ta hrozba povoluje… no nepovoluje,“ upozornil. Lidé mají uvažovat hlavou. „Itálii nechceme, to nejpitomější, co můžu udělat, je sednout si se skupinkou dvaceti lidí do parku,“ apeloval. Procházky lidem Hamáček upírat nechce, pokud se budou řídit vládními nařízeními. Provinilce varuje, že pokud „to nepůjde po dobrém“, tak mají očekávat pokuty.

„Nejsme schopni obklíčit Prahu a ty lidi držet násilím, takže říkáme: ‚Jezdit na chatu není dobrý nápad, protože riskujete, že to chytíte nebo i někoho nakazíte.‘ Zůstaňte doma, maximálně běžte na procházku a dodržujte ty předpisy, které vláda dala. Když už na tu chalupu musíte, tak dojeďte na chalupu, zůstaňte zavření na chalupě a nikam nechoďte,“ vyzval občany. Zopakoval, že doufá, že všichni mají rozum a pochopí smysl nynější nařízení. „Nejsme žádná totalita,“ poznamenal, že není v silách pořádkových sil lidem zabránit opustit velká města.

Moderátorka Jana Peroutková na Hamáčka po těchto slovech dosedla s tím, že jeho výrok vyznívá, „jako by vládní opatření neměla význam“. To Hamáček odmítl, pokud by policie kontrolovala lidi vyjíždějící z Prahy, tak prý nemá kapacity už na nic jiného. „Lidé mají zůstat doma, pokud na tu chalupu musejí, tak ho nikdo cestou nezastřelí,“ vyřkl s dodatkem, že takovéto dojíždění není dobré.
 
Zmínil i další změny v otázce pendlerů. Ti po jednání premiéra Andreje Babiše s německou kancléřkou Angelou Merkelovou dostanou výjimku, pracují-li ve zdravotnictví, pečovatelství či v záchranném systému našich sousedů. Ostatní pendleři musejí zůstat další tři týdny pracovat v zahraničí. „Je to citlivá věc v rámci mezinárodní politiky,“ poznačil.

K chybějícím ochranným prostředkům se ministrovi ulevilo, když přistálo první letadlo z Číny a následně i nákladní letoun Ruslan s materiálem na palubě. Brzy by měly začít létat ze Šanghaje čínské letouny se zásobami každý den. Hamáček cílí na to, abychom byli nejlépe zásobení v Evropě. K rozdělování respirátorů se však podivil, proč je dostali též silničáři.

Moderátorka se tázala i na „ústupky k Číně“. To Hamáček absolutně odmítl. „Žádné ústupky Číně jsem nečinil,“ řekl. Na Jaroslava Tvrdíka se Hamáček obrátil, jelikož má v Číně mnoho kontaktů na výrobce, a ministerstvo tak obešlo překupníky. „Ten, kdo platí, ten si to taky odváží,“ uvedl. Chválil si též spolupráci s čínskou ambasádou v Praze.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …