Hamáček bude s Babišem mluvit o výrocích premiérova syna

14.11.2018 6:12

Předsedové vládních stran Andrej Babiš (ANO) a Jan Hamáček (ČSSD) se dnes sejdou kvůli výrokům Babišova syna Andreje ke kauze Čapí hnízdo. Opozice vyzvala Babiše k odstoupení z funkce premiéra, ČSSD zvažuje podle ministra vnitra Hamáčka různé varianty. Babišův syn tvrdí, že byl kvůli kauze Čapí hnízdo, v níž premiér i jeho dvě dospělé děti čelí obvinění z dotačního podvodu, držen v zahraničí.

Hamáček bude s Babišem mluvit o výrocích premiérova syna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Babišův syn serveru Seznam Zprávy řekl, že jeho otec chtěl, aby kvůli kauze zmizel z Česka. Uvedl, že se v minulosti kvůli konfliktu s policií dostal do Národního ústavu duševního zdraví, kde se setkal s lékařkou Ditou Protopopovou. Ta letos kandidovala v obecních volbách za ANO. Po vypuknutí kauzy Čapí hnízdo manžel Protopopové Petr údajně odvezl Babišova syna na ukrajinský poloostrov Krym, který anektovalo Rusko. Babišův syn uvedl také, že k farmě Čapí hnízdo podepisoval nějaké dokumenty, ale prý nevěděl, co podepisuje.

Opoziční strany v úterý podaly návrh na vyslovení nedůvěry Babišově vládě a premiéra vyzvaly, aby do vyšetření kauzy odešel z funkce. Dnes, zřejmě hned po ranním jednání vlády, se kvůli výrokům Babišova syna sejde s předsedou vlády šéf ČSSD Hamáček. Od Babiše chce slyšet vyjádření k případu i představy o další koaliční spolupráci a fungování vlády.

Babiš v úterý řekl novinářům, že jeho syn je psychicky nemocný a z Česka odjel dobrovolně. Reportáž Seznam Zprávy vnímá premiér jako snahu ho zničit a dostat z politiky. Důvod k rezignaci Babiš nevidí.

Společnost Farma Čapí hnízdo patřila nejprve do někdejšího Babišova holdingu Agrofert. V roce 2007 se změnila na firmu s akciemi na majitele a roce 2008 získala padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky. Farma byla dokončena roku 2010 a později se sloučila s firmou Imoba, která spravuje nemovitosti Agrofertu. Babiš dříve uváděl, že v době, kdy farma získala dotaci, ji vlastnili jeho dvě dospělé děti a bratr jeho nynější manželky Moniky Babišové. V úterý Babiš prohlásil, že jeho děti, které farmu vlastnily, jsou dlouhodobě psychicky nemocné.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…