Hamáček by měl mít příští rok k dispozici přes 77 miliard. Na co? Nahlédněte

20.06.2019 14:12

Ministerstvo vnitra by podle prvního návrhu rozpočtu pro příští rok mělo mít na výdaje zhruba o 320 milionů korun více než letos. Vyplývá to z materiálu, který má ČTK k dispozici.

Hamáček by měl mít příští rok k dispozici přes 77 miliard. Na co? Nahlédněte
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jan Hamáček po zvolení předsedou ČSSD

Nejvíce finančních prostředků chce úřad podle dokumentu použít na platy zaměstnanců. Peníze ale poslouží například i na posílení kapacity Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI), dostavbu areálu policie v pražské Zbraslavi či ochranu hranic.

Vnitro by mělo v roce 2020 hospodařit s rozpočtem ve výši 77,9 miliardy korun. V této částce jsou započteny peníze z fondů EU a dalších finančních mechanismů, jako jsou například tzv. norské fondy. Rozpočet má mírně růst, stejně jako i v předchozích letech.

Na platy chce ministerstvo vydat přes 35 miliard Kč, zaměstnává téměř 70.000 lidí. „Významnou úpravou z této oblasti je promítnutí navýšení o 1150 míst příslušníků policie a hasičského záchranného sboru a o 100 míst civilních zaměstnanců policie,“ uvádí se v návrhu rozpočtu. Zvýšení počtu policistů a hasičů schválila vláda v loňském roce. Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dříve uvedl, že Ministerstvo financí bude uvolňovat peníze na jejich platy postupně podle toho, jak budou nastupovat do služby. Vnitro počítá i s průměrným navýšením důchodů o 900 korun, na které chce vyčlenit přes 100 milionů korun.

Na dostavbu areálu Zbraslav plánuje ministerstvo použít v příštím roce 231 milionů korun, se stejnou částkou počítá i v dalších dvou letech. Posílení ÚSZI by mělo rozpočet zatížit 150 miliony korun, ochrana hranic by měla stát téměř 80 milionů korun. Finanční prostředky mají jít i na výcvikovou misi v Iráku či na obnovu hromadného radiokomunikačního systému pro integrovaný záchranný systém.

Zvláštní kapitolu v rámci státního rozpočtu má Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), oproti letošnímu roku počítá návrh s nárůstem o 22 milionů korun na více než 428 milionů korun. Částka podle návrhu zahrnuje například navýšení prostředků na platy o dvě procenta.

Ministerstvo financí počítá v prvním návrhu státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun a se stejným schodkem počítá i v letech 2021 a 2022. Prioritami rozpočtu v příštím roce je opět jako letos zvýšení důchodů nebo platů učitelů. O návrhu bude vláda jednat v pondělí 24. června. Finální verze rozpočtu se ovšem ještě může změnit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…