Hamáček má novou funkci. Ve svazu zbrojařů

13.05.2023 21:56

Bývalý ministr vnitra a předseda ČSSD Jan Hamáček nově působí na postu viceprezidenta v Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP). V obranném průmyslu se začal pohybovat už po odchodu z politiky po neúspěšných volbách 2021. Po valné hromadě asociace na začátku května byl spolu s Hamáčkem coby viceprezidentem zvolen i prezident Jiří Hynek, který funkci zastával už od roku 2011.

Hamáček má novou funkci. Ve svazu zbrojařů
Foto: Vít Hassan
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček, volební štáb ČSSD

Bývalý předseda ČSSD a první místopředseda druhé vlády Andreje Babiše Jan Hamáček získal místo viceprezidenta v Asociaci obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP). O jeho nové funkci informovala ČTK.

Valná hromada asociace sdružující zbrojařské firmy se konala 3. května v Univerzitě obrany v Brně. Důvodem shromáždění byla volba nového prezidenta a viceprezidentů. Prezidentem byl jmenován manažer Jiří Hynek, který byl prezidentem AOBP zvolen již v roce 2011.

Viceprezidentem byl zvolen Jan Hamáček společně s Radkem Hauerlandem, Kristýnou Helm, Alešem Orlem, Jaroslavem Pecháčkem a Marikou Přinosilovou.

Hamáček se v obranném průmyslu začal angažovat hned po svém odchodu z politiky, kdy se hnutí ČSSD po neúspěšných volbách v roce 2021 nedostalo do Poslanecké sněmovny České republiky. Na jaře 2022 se stal Hamáček místopředsedou sekce obranného průmyslu Hospodářské komory, jedné z jejich 25 sekcí. Podle mluvčího komory Miroslava Dira sekce sdružuje přední české strategické firmy zabývající se obranným a bezpečnostním průmyslem. Zastoupení v sekci mají například Czechoslovak Group, Aero Vodochody, ERA nebo Colt CZ Group.

Na setkání AOBP bylo podepsáno dohodnuté prohlášení o spolupráci s asociací Svaz měst a obcí ČR.

„Počet členů AOBP každoročně stoupá, což hovoří o rostoucím významu AOBP jako partnera státní správy a institucí v ČR, v EU a v NATO, ale také jako organizátora a koordinátora řady aktivit ve prospěch svých členů doma i na zahraničních trzích,“ uvedl Daniel Svoboda z AOBP. Po ukončení valné hromady AOBP podle jeho vyjádření čítá 160 členů. Řadí se mezi ně Colt CZ Group SE, BAE Systems, Aero Vodochody, ERA, Excalibur Army, Explosia, Tatra Trucks, STV Group nebo Meopta.

AOBP je zájmovým sdružením právnických osob zabývajících se výzkumem, vývojem, výrobou, obchodem a marketingovými službami s vojenskou technikou. Založena byla roku 1997.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…