Hamáček má zprávu o hospodaření rozvědky. Takto bude postupovat dále

03.08.2018 14:28

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) již obdržel zprávu o kontrole hospodaření Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI). Uvedl to dnes na Twitteru s tím, že kvůli utajení nesmí komentovat její obsah. Příští týden se sejde s vedením civilní rozvědky a zprávu budou probírat, následně se Hamáček rozhodne o dalším postupu. Zprávu přinesla ČTK.

Hamáček má zprávu o hospodaření rozvědky. Takto bude postupovat dále
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Hamáček

Situací v ÚZSI se ve čtvrtek zabýval i sněmovní výbor pro bezpečnost, jednání přerušil do doby, než se se zprávou seznámí Hamáček a premiér Andrej Babiš (ANO). Kvůli kontrole v rozvědce je od poloviny května mimo službu její dosavadní ředitel Jiří Šašek.

Hamáčkův předchůdce a nynější ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO) již dříve uvedl, že „z prověřování hospodaření úřadu vyplynuly skutečnosti, které nasvědčují opakovanému porušování vnitřních předpisů při provádění, evidování, účtování zpravodajské činnosti a nedostatky při řízení zpravodajské činnosti".

Někteří příslušníci rozvědky jsou v podezření, že se dopustili „jednání, která mají znaky trestných činů". Vznikla údajně škoda velkého rozsahu. Znaky protiprávního jednání mělo podle Metnara schválení nákupu majetku za nepřiměřenou cenu. Panují také podle něj pochybnosti, zda byl zaplacený majetek vůbec nakupován.

Poslanec Zdeněk Ondráček (KSČM) ve čtvrtek po jednání výboru řekl, že výsledky kontroly se už zabývají orgány činné v trestním řízení. Důvodem mají být mimo jiné informace o tom, že civilní rozvědka postrádá některá zařízení na odposlouchávání a lokalizaci mobilních telefonů známých pod jménem Agáta.

Civilní rozvědka podle informací deníku Právo koupila osm až devět zařízení zvaných Agáta a zaplatila za ně zhruba 90 milionů korun. Přesný osud této techniky není podle listu k dohledání; objevily se například nepotvrzené informace, že dvě třetiny z pořízených Agát měly skončit jako dar Egyptu. V polovině května byl dočasně zproštěn služby ředitel rozvědky Šašek, který je údajně podepsán pod řadou kontroverzních a podezřelých smluv či nákupů.

ÚZSI podle předsedy sněmovní komise pro kontrolu její činnosti Pavla Blažka (ODS) prověřuje, zda její agenti stáli za útoky na Babiše přes twitterový účet Julius Šuman. Účet od loňska zveřejnil několik dokumentů či nahrávek souvisejících s Babišovými kauzami. Na jedné z nahrávek například Babiš údajně domlouval s redaktorem deníku Mladá fronta Dnes zveřejnění článků, které by poškodily ČSSD a ODS. Babiš záznamy označil za zmanipulované a podal kvůli nim trestní oznámení.

ÚZSI je civilní rozvědka, zabývá se informacemi, které pocházejí ze zahraničí. Může je ale sbírat i na českém území. Úkolem služby je chránit ČR proti hrozbám, kterými jsou mezinárodní terorismus, šíření zbraní hromadného ničení, ekonomická zločinnost, různé formy politického extremismu a podobně. Ředitele ÚZSI jmenuje a odvolává ministr vnitra se souhlasem vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…