Hamáček o výročí posílá vzkaz do Moskvy: Není nám co vyčítat

08.05.2020 20:48

Letošní pietní akty související s výročím konce druhé světové války ovlivňuje debata spojená s napjatými česko-ruskými vztahy. Podle ministra vnitra ale České republice není ve vztazích s Ruskem co vyčítat, řekl to v pátek na pražských Olšanských hřbitovech poté, co uctil památku padlých ve druhé světové válce.

Hamáček o výročí posílá vzkaz do Moskvy: Není nám co vyčítat
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

„Co se týká vztahů s Ruskou federací, tak to všichni víme, neprocházejí tím nejlepším obdobím. Ale myslím si, že České republice není co vyčítat,“ řekl Hamáček. Uctít památku padlých přišel za ČSSD společně s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem a s ministryní práce a sociálních věcí Janou Maláčovou na pohřebiště vojáků Commonwealthu, Sovětského svazu, Bulharska a hrdinů Pražského povstání na pražských Olšanských hřbitovech.

Letošní pietní akty související s koncem druhé světové války ovlivňuje debata spojená s napjatými česko-ruskými vztahy. „Ruské protesty se objevily po odstranění sochy sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 nebo po zřízení památníku v pražských Řeporyjích protisovětským vlasovcům, kteří se na konci druhé světové války podíleli na osvobození Prahy. Nevoli vzbudilo rozhodnutí pražského magistrátu přejmenovat náměstí Pod kaštany, kde sídlí ruská ambasáda, na náměstí Borise Němcova po zavražděném ruském opozičním politikovi,” uvádí server Lidovky.cz.

Prezident republiky Miloš Zeman považuje výhrůžky ze strany Ruska stíháním pražských politiků za neadekvátní reakci na hloupost „jinak bezvýznamných politiků“. Vicepremiér Karel Havlíček (za ANO) poznamenal, že ruské výhrůžky pražským politikům jsou nepřijatelné. „Vláda ale odvetné kroky včetně případného vyhoštění některých diplomatů podle něho podnikne až po potvrzení informací o pracovníkovi ruských tajných služeb, který do Prahy přicestoval údajně s jedem ricin,“ uvádí server. Policejní ochranu dostali pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (za TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS).

Ministr Petříček společně s Andrejem Babišem se ohradili proti ruskému vměšování do záležitostí českého státu. „Česko podle Petříčka požádalo Rusko o jednání podle vzájemné smlouvy o spolupráci, aby si obě země vyjasnily mimo jiné spory o Koněvovu sochu,“ uvádí server. Ruská strana slovy ministra zahraničí Sergeje Lavrova očekává českou reakci na návrh Ruska zahájit dialog o odstranění pomníku Koněva. Rusko považuje tento akt za „hrubé porušení“ dohody o přátelských vztazích z roku 1993.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…