Hamáček opouští sociální demokracii. Už prý stranu nepoznává

13.06.2024 20:13 | Zprávy

Jan Hamáček končí v SOCDEM. Bývalý předseda strany v dopise zkritizoval současné vedení SOCDEM za nedostatek sebereflexe a za neustálé veřejné zpochybňování jeho kroků jako bývalého předsedy strany. Do kontrastu postavil výsledek strany v eurovolbách 2019 pod jeho vedením s nynějším „debaklem“. S dnešní podobou sociálních demokratů se již nedokáže ztotožnit, proto je pouze a jen správné odejít, uvádí v dopise.

Hamáček opouští sociální demokracii. Už prý stranu nepoznává
Foto: Reprofoto: ČT24
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

Bývalý ministr vnitra a bývalý předseda dříve České strany sociálně demokratické (ČSSD), dnes strany Sociální demokracie (SOCDEM), dnes dopisem oznámil, že k 30. červnu 2024 vystupuje ze strany.

V dopise reflektoval své dlouhé působení v ČSSD, kde prošel různými rolemi až po předsedu strany, a vyjádřil svou vděčnost za možnost sloužit občanům České republiky. „Měl jsem možnost zažít úžasné nasazení a zapálení skvělých lidí, spolustraníků, které spojovala touha měnit život v naší zemi k lepšímu v duchu sociálnědemokratických ideálů. Bohužel dnes často vnímáme politiku neuvěřitelně cynicky, ale já budu navždy vděčný za možnost, že jsem mohl v dresu sociální demokracie sloužit občanům České republiky, a to píšu s plným vědomím, že ne vše se podařilo a určitě se udělala i řada chyb,“ napsal Hamáček.

„Nicméně už nemohu být slepý k dění v nové Sociální demokracii (SOCDEM), jak rádo současné vedení strany zdůrazňuje, a rozhodl jsem se touto cestou oznámit, že k 30. červnu 2024 z této strany vystupuji,“ oznámil svůj definitivní odchod s přiznáním, že k tomuto rozhodnutí přispěla i „neútěšná situace“ v jeho domovské středočeské organizaci před krajskými volbami a poslední kapkou byla právě „absolutní absence sebereflexe“ stávajícího vedení po výsledcích ve volbách do Evropského parlamentu, které Hamáček označil za debakl. SOCDEM v nich získalo 1,9 procenta voličských hlasů, a nezískalo tak žádný z mandátů.

„Stávající vedení SOCDEM si zvolilo a po tři roky udržuje jako své hlavní téma omluvu za údajné chyby, které jsem já jako předseda strany (společně s týmem ministrů za ČSSD ve vládě ČR) učinil,“ popisoval Hamáček a připomněl výsledky strany pod jeho vedením v evropských volbách v roce 2019 a kontrastoval je s výsledky pod současným vedením. „S mým hodnocením nemusíte určitě souhlasit, ale hlavní slovo vždy měl a bude mít volič, který jasně rozhodl i tentokrát,“ dodal.

V závěru poděkoval všem lidem a poctivým sociálním demokratům, které na své cestě potkal, a vysvětlil, že už nevidí své místo v dnešní SOCDEM, kterou již téměř nepoznává a s kterou se nedokáže ztotožnit. „Je pro mě nesmírně těžké konstatovat, že dnešní SOCDEM už takřka nepoznávám a nejsem schopen se s ní ztotožnit, a proto je pouze a jen správné odejít,“ uvedl.

Plné znění dopisu je na webu iDNES.cz. Hamáček ho zaslal svým spolustraníkům v soukromé facebookové skupině „Podporujeme SOCDEM“. Podle současného předsedy Sociální demokracie Michala Šmardy je nyní nezbytné „udělat několik těžkých a důležitých rozhodnutí“ včetně změny politické strategie, cituje Šmardu informační web CNN Prima NEWS.

„Již se nemůžeme spoléhat pouze na staré a zkušené tváře naší strany, je třeba zcela změnit přístup, a to i za cenu velkých osobních ústupků,“ uvedl s tím, že je třeba aktivně podpořit nové kandidáty. „Chci moderní, progresivní Sociální demokracii, která není odtržena od reality života obyčejných lidí,“ požaduje Šmarda v příspěvku na sociální síti X.

 

 

Změnu požaduje také bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová, která se rozhodla na příští pondělí zorganizovat debatu s názvem „Má levice v Česku budoucnost?“, na které chce mimo jiné probrat i návrat levice do Parlamentu. Mezi diskutujícími hosty budou Matěj Stropnický, Patrik Eichler, Saša Uhlová a Bořek Slezáček.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Kratochvílová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

Vaše platy a náhrady

Dobrý den, mám toho na srdci více. Jednak nechápu, proč by měli politici brát tak vysoké platy? Podle mě by byl adekvátní maximálně tak dvojnásobek průměrné mzdy, možná byste se pak i víc snažili, aby mzda lidí rostla. Taky nechápu, proč by se měl neustále zvyšovat? Proč ne třeba jednou za 5 let o n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

6:02 Plánovitý úpadek vyučuje i „Fialova“ škola. A ještě dotuje

Téma nerůstu se v poslední době řeší nejen na přednáškách pro mladé zájemce z řad veřejnosti, ale pr…