Hamáček promlouvá o setkání s Trumpem: Byl jsem pověřen panem prezidentem, abych...

06.07.2017 17:38

Za klíčovou z dnešního poselství amerického prezidenta Donalda Trumpa ve Varšavě považuje předseda české Poslanecké sněmovny Jan Hamáček skutečnost, že šéf Bílého domu se jednoznačně přihlásil ke spojeneckým závazkům v rámci Severoatlantické aliance. Hamáček v polské metropoli zastupoval Česko na schůzce 12 zemí střední a východní Evropy s Trumpem.

Hamáček promlouvá o setkání s Trumpem: Byl jsem pověřen panem prezidentem, abych...
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

„Prezident Trump se jednoznačně jménem Spojených států přihlásil k Severoatlantické smlouvě a ke článku pět (o kolektivní obraně). To zaznělo naprosto jasně,“ řekl Hamáček českým novinářům. „Samozřejmě to podmínil, že všichni budou plnit své závazky, což ale ČR vnímá. Ještě předtím, než přišel Donald Trump s těmito požadavky, naše vláda rozhodla o navyšování rozpočtu na obranu, aby postupně narostl na 1,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) s výhledem na dvě procenta. Čili i ČR bere tuto věc vážně,“ dodal.

Trump ve Varšavě prohlásil, že všechny členské státy NATO musejí plnit své finanční závazky vůči Alianci – a pochválil v této souvislosti Polsko, že jako jeden z mála členů NATO odvádí na obranu dohodnutá dvě procenta výkonu ekonomiky. Česká republika naopak tento cíl neplní, stejně jako ostatní členské země se ale zavázala, že tak do roku 2024 učiní.

Hamáček je také rád, že se – po letech jednání s americkými politiky a po změně amerických předpisů – dostala při Trumpově návštěvě Varšavy na pořad i nabídka dovozu zkapalněného zemního plynu z USA i jako možnost, jak snížit závislost na plynu z Ruska.

„Pro všechny v Evropě je dobré mít alternativu. Česká republika už alternativu má, jsme schopni dovážet plyn například z Norska. Jsou ale státy, které alternativu nemají, například Pobaltí, a poznaly to na sobě, když platily Gazpromu faktury,“ řekl Hamáček. „Americký plyn může vyvolat konkurenční boj a bude to prospěšné pro všechny spotřebitele, protože konkurenční boj většinou znamená snížení cen,“ dodal.

Byl jsem pověřen panem prezidentem, abych...

Možnost dovozu amerického plynu i do Česka závisí podle Hamáčka na příštím propojení plynovodů, v současnosti ale Česko potíže s dodávkami plynu nemá, to je spíše problém jiných států, které americkou iniciativu velmi vítají.

Otázku, proč Česko nebylo ve Varšavě zastoupeno na úrovni hlavy státu jako drtivá většina ostatních zemí, je podle předsedy sněmovny záhodno adresovat prezidentské kanceláři. „Byl jsem pověřen panem prezidentem, abych jej tady zastoupil. Toto pověření je jeho právem a já jsem pověření rád přijal. Není to poprvé,“ řekl.

Hamáček uvedl, že i během schůzky Trumpa se zástupci tuctu států, sdružených v tzv. iniciativě Trojmoří, zdůraznil, že „pro Českou republiku to není alternativa ke členství EU“ a iniciativa „nemůže být ani chápána jako alternativa či nějaké východní křídlo EU“. Smysl má ale snaha i touto cestou zlepšovat stav infrastruktury či energetické bezpečnosti ve střední a východní Evropě. „V tom má iniciativa smysl a je dobře, že jsme v ní zapojeni, nicméně nemůže to být alternativa k Unii jako celku,“ shrnul předseda Poslanecké sněmovny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…